Klassiek

Camerata Trajectina

Treur Nederland!

donderdag

26

januari
2023

20:15 uur

Doopsgezinde kerk

Prijs € 25,-

donderdag

26

januari
2023

20:15 uurDoopsgezinde kerk

Prijs € 25,-

Van de pest tot corona, van de Sint-Elisabethsvloed in 1421 tot de watersnood van 1953: Camerata Trajectina bezingt al deze rampen en geeft een fascinerend overzicht van Nederlandse rampliederen, inclusief een speciaal gecomponeerd coronalied.

Als mensen door een ramp worden getroffen, zoeken ze vaak troost bij elkaar. Minder bekend is dat er een lange traditie van rampliederen bestaat: door samen te zingen zochten mensen steun bij elkaar. In haar onderzoek naar de verwerking van rampen in Nederland stuitte Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, op liederen over branden, overstromingen, droogte en insectenplagen. Samen met haar is een selectie van deze liederen op cd gezet. Zo ontstaat een fascinerend beeld van de manieren waarop mensen vroeger rampspoed verwerkten.

Het ensemble Camerata Trajectina (‘Utrechts muziekgezelschap’, opgericht 1974) heeft naam gemaakt met haar voortdurende pleidooi voor de Nederlandse muziek. Het muzikale geheugen van Nederland.
Met de muziek van de 16e en 17e eeuw en de eigen schoonheid van de Nederlandse taal brengt Camerata Trajectina Nederlandse geschiedenis tot leven. Speelse en theatrale presentaties spiegelen de cultuur en maatschappij van toen aan ons herkenbare heden.

Voor het ensemble zijn componisten als Sweelinck, Schuyt, van Eyck en Schenk even inspirerend als propagandaliedjes van de geuzen, zeemansliederen van de VOC of minneliedekens uit het Gruuthuse-handschrift.


Wendy Roobol, sopraan
Nico van der Meel, Tenor
Saskia Coolen, blokfluit en viola da gamba
Lidewij van der Voort, viool
Cassandra Luckhardt, viola da gamba en cello
Constance Allanic, harp en viola da gamba
Arjen Verhage, luit en gitaar
Vaughan Schlepp, fortepiano

Rampliederen door de eeuwen heen: een muzikaal juweeltje

‘Wie authentiek Hollandse misère zoekt, vindt vreugde bij Camerata Trajectina.’ Luister

‘Camerata Trajectina is ijzersterk in programma’s als dit. De zangers geven de teksten het volle pond. Hun dictie is zo helder dat je er je oren aan zou kunnen snijden. Bravo!’ – Place de l’Opera

 

Deel deze voorstelling:   E-mail