Toneel

De avond is ongemak

Naar het boek van Marieke Lucas Rijneveld

zaterdag

18

november
2023

20:30 uur

Middenzaal

Prijs € 32,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:30 uur | inleiding gratis, wel reserveren

zaterdag

18

november
2023

20:30 uurMiddenzaal

Prijs € 32,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:30 uur | inleiding gratis, wel reserveren

In De avond is ongemak probeert een strenggelovig gezin de dood van jongste zoon Matthies te verwerken. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en hebben niet door hoe Jas, haar zusje Hanna en broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen. Deze theaterversie van de debuutroman van Marieke Lucas Rijneveld, de eerste Nederlandse winnaar van de International Booker Prize, is beeldrijk in taal, hartverscheurend en ontroerend. Met topacteurs Jip en Imke Smit.

Het beklemmende verhaal van De avond is ongemak, naar het veelgeprezen debuut van Marieke Lucas Rijneveld, voor het eerst in het theater te zien met in de hoofdrollen de tweeling Jip & Imke Smit.   

Door de ogen van jongste zus Jas (Jip Smit) zien we dat een streng gereformeerd boerengezin wordt ontwricht door de plotselinge dood van hun zoon. Jas ontspoort langzaam. Worstelend met schuldgevoel, voert ze ontroerende gesprekken met haar overleden broer (Imke Smit). Fantasie en werkelijkheid verstrengeld met elkaar. 

De avond is ongemak is een verstikkend en schrijnend verhaal, opgeschreven in buitengewoon beeldrijk proza. De theaterbewerking wordt op prachtige wijze verwezenlijkt door schrijver Jibbe Willems en regisseur Nina Spijkers. Samen maken zij een hartverscheurende en ontroerende voorstelling over de moeilijkste onderwerpen in het leven: de dood, rouw en schuldgevoel.

Inleiding:
Bij deze voorstelling is een gratis inleiding beschikbaar. Reserveer je tickets via de website.


Credits:
Producent: Inge Bos
Regie: Nina Spijkers
Bewerking: Jibbe Willems
Met: Jip en Imke Smit, Aus Greidanus Jr., Xander van Vledder, Anne Lamsvelt en Paulien Foest
Scenografie: Studio Dennis Vanderbroeck
Kostuumontwerp: Bernadette Corstens
Lichtontwerp: Tim van ’t Hof

 

Deel deze voorstelling:   E-mail