De jaren

Het Nationale Theater & ITA | Eline Arbo

Wegens groot succes komt De jaren van regisseur Eline Arbo eindelijk naar De Harmonie! Volg het leven van één vrouw, gebracht door vijf ijzersterke actrices, tegen de achtergrond van een snel veranderende wereld. Een voorstelling over emancipatie, vrouw-zijn en klassenverschillen, naar de gelijknamige bestseller van Annie Ernaux. De jaren werd door de Nederlandse Toneeljury geselecteerd als één van de beste voorstellingen van afgelopen seizoen en actrice Mariana Aparicio won voor haar rol de Theo d’Or.

“Niets minder dan theatrale magie. […] Een feestelijke taal- en acteerexplosie.” – De Nederlandse Toneeljury

“‘Gewone vrouw’ Annie Ernaux vormt broodnodige aanvulling op mannelijke theatercanon.” - Trouw

Op zoek naar de verloren tijd
De jaren is een voorstelling met een all-female cast, naar de Europese bestseller van Annie Ernaux, winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur 2022. Vijf actrices vertellen samen het leven van één vrouw, tegen de achtergrond van een in hoog tempo veranderende wereld. Ze groeit op tussen het puin van de Tweede Wereldoorlog, ontworstelt zich aan haar middenstandsmilieu en wordt schrijfster met een scherp politiek en sociaal bewustzijn. Aan de hand van foto’s, songs en nieuwsberichten vertelt ze over emancipatie, vrouw-zijn, seksualiteit, klassenverschillen en individuele kansen. Door één leven te volgen, zien we de wereld veranderen. De hyperpersoonlijke geschiedenis van een Franse vrouw wordt zo een universele biografie van het naoorlogse West-Europa.
 
Inleiding
Inleiding op het werk van Annie Ernaux. Wat leren haar boeken ons over klasse, onderdrukking en onmacht? Aan de hand van filmfragmenten roepen we herinneringen aan het verleden op, net als Ernaux in De jaren doet. We verkennen de grenzen tussen fictie en autobiografie en onderzoeken wat er bedoeld wordt met een collectieve autobiografie.
Lees meer
Lees minder

Praktische informatie

Datum & tijd
za 9 november 2024
za 9 november 2024
20:30 uur
Locatie/zaal
Middenzaal
19:30 | Inleiding gratis, wel reserveren
Inclusief garderobe en pauzedrankje

Tickets

za 9 november 2024 za 9 nov 20:30 uur
Standaard € 27,50
20:30 uur Standaard € 27,50
Bestel ticketsTickets
Tickets bestellen

Media

Extra

Theaterplus

Er wordt een tafel gereserveerd in het Theatercafé. Vooraf koffie of thee met iets lekkers en na afloop een drankje met hapjes.

meer informatie
Theatergerecht
Een verrassingsgerecht met ingrediënten die zoveel mogelijk duurzaam en lokaal zijn. Bij dit gerecht kun je kiezen uit vegetarisch, vlees- of visgerecht.
meer informatie
Theatermenu
Een drie-gangen keuzemenu met eerlijke en toegankelijke gerechten.
meer informatie

Credits

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Zoeken