De mannen van Maria

Anna Drijver

Een indringende monoloog over het waargebeurde verhaal van Maria van Aelst, een vrouw die als meisje naar Batavia wordt gestuurd om Hollandse kinderen te baren. Dat mislukt, maar in een bikkelharde tijd ziet ze wat haar mogelijkheden zijn en kiest haar eigen weg. Na het lezen van de oorspronkelijke roman van Anneloes Timmerije, vroeg actrice Anna Drijver veelbelovend toneelschrijver Maxine Palit de Jongh om deze te bewerken voor toneel.
 

Maria wordt uitgehuwelijkt, maar anderhalf jaar later is ze al weduwe. Ook hertrouwd blijft een zwangerschap uit en ze dreigt als vrouw te falen. Op zoek naar bestaansrecht en vrijheid zet ze haar zinnen op een machtige positie en rijkdom. Ze zoekt haar weg in de kolonie waar onderdrukking de norm is en voor handel alles geoorloofd lijkt.  Ze valt op bij Antonio van Diemen, de latere gouverneur-generaal van Oost-Indië. Maria, pas tweeëntwintig jaar, heeft dan net haar tweede man begraven. En ze is rijk. Want in plaats van te zuchten onder de natte hitte, gaat ze handelen. Ze doet het, dwars tegen alle verboden in, om het wachten op een kind te verzachten. En omdat ze het wil.

Actrice Anna Drijver was zeer onder de indruk van het boek De Mannen van Maria van Anneloes Timmerije. Anna heeft de veelbelovende toneelschrijver Maxine Palit de Jongh gevraagd de roman te bewerken tot een indringende monoloog. Maxine is een van de vooraanstaande toneelschrijvers van een nieuwe generatie en kreeg o.a. veel lof voor haar actuele toneeltekst Vecht (Likeminds, 2022), over het toeslagenschandaal. Olivier Diepenhorst tekent voor de regie. Hij verdiepte zich meermaals in de vaderlandse koloniale geschiedenis en maakte de veelgeprezen voorstellingen Lichter dan ik en Gelukzoekers op Sumatra.

Credits

Monoloog door Anna Drijver

Naar de gelijknamige roman van Anneloes Timmerije 

Tekst Maxine Palit de Jongh 

Regie Olivier Diepenhorst

 
Lees meer
Lees minder

Praktische informatie

Datum & tijd
do 13 maart 2025
do 13 maart 2025
20:30 uur
Locatie/zaal
Bovenzaal
Inclusief garderobe en pauzedrankje

Tickets

do 13 maart 2025 do 13 mrt 20:30 uur
Standaard € 24,50
20:30 uur Standaard € 24,50
Bestel ticketsTickets
Tickets bestellen

Extra

Theaterplus

Er wordt een tafel gereserveerd in het Theatercafé. Vooraf koffie of thee met iets lekkers en na afloop een drankje met hapjes.

meer informatie
Theatergerecht
Een verrassingsgerecht met ingrediënten die zoveel mogelijk duurzaam en lokaal zijn. Bij dit gerecht kun je kiezen uit vegetarisch, vlees- of visgerecht.
meer informatie
Theatermenu
Een drie-gangen keuzemenu met eerlijke en toegankelijke gerechten.
meer informatie

Credits

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Zoeken