Muziektheater

De plantage van onze voorouders

Orkater | Geert Lageveen

zaterdag

4

november
2023

20:30 uur

Middenzaal

Prijs € 24,50
incl. garderobe en pauzedrankje

zaterdag

4

november
2023

20:30 uurMiddenzaal

Prijs € 24,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Na het succes van familiekroniek De Gliphoeve komen Orkater en regisseur Geert Lageveen in het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na de formele beëindiging van de slavernij, met een voorstelling naar de podcast van Peggy Bouva en Maartje Duin. Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter kruipen in de huid van Bouva en Duin -en hun familie- om zo grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid.

Peggy zoekt ze al heel lang: de namen en verhalen van haar voorouders. Door eeuwen van kolonialisme en slavernij zijn ze uitgewist. Of ze de namen ooit zal vinden is ongewis. Maartje bezit een uitgebreide stamboom met naam, toenaam en portretten. Haar voorouders hadden een aandeel in een plantage, maar tot nu toe was dit in haar familie geen onderwerp van gesprek.

Hun ontmoeting is het begin van een zoektocht waarin ze elkaar spiegelen, confronteren en bevragen. Samen gaan ze terug naar een gedeeld verleden, naar de plantage Tout Lui Faut in Suriname, de plek die hun voorouders verbindt. Steeds meer wordt duidelijk hoe de historische ongelijkheid tussen de vrouwen doorwerkt in het heden. De actrices, Manoushka en Malou vertolken alle personages en perspectieven, maar ook zij kunnen uiteindelijk niet anders dan zichzelf blootgeven en zich uitspreken naar elkaar.

De live muziek, die zowel uitbundig als introvert is, maakt het verleden voelbaar, verklankt verhalen waar nog geen woorden voor zijn en klinkt als het gesprek stilvalt.

“Alhoewel het bewustzijn over de Nederlands koloniale geschiedenis de laatste jaren groeit, is het gesprek over wat het persoonlijk nog altijd teweeg brengt nog maar net begonnen. We willen met deze voorstelling perspectieven delen en bevragen om te kunnen verbinden en uiteindelijk te helen.” Manoushka Zeegelaar Breeveld

De theaterversie van de Keti Koti Tafel
Orkater in samenwerking met Stichting Keti Koti Tafel
In De Harmonie bieden Orkater en Stichting Keti Koti Tafel vijftig mensen de kans om deel te nemen aan een theaterversie van de Keti Koti Tafel. De Keti Koti Tafel is een traditie, die sinds 2012 meer dan 35.000 Nederlanders (50% wit, 50% van kleur) met elkaar in gesprek heeft gebracht. Ervaar zelf hoe een persoonlijke uitwisseling tussen witte mensen en mensen van kleur, je tot betekenisvolle inzichten laat komen over de sporen van het slavernijverleden en hoe dit in het heden nog wordt gevoeld. Een gesprek met kleine hapjes en eeuwenoude liederen en rituelen, die ook in de voorstelling een belangrijke rol spelen.
 
Praktische informatie
De Keti Koti Tafel in De Harmonie bestaat uit een dialoogtafel die geïnspireerd is op de thematiek van de voorstelling en duurt zo’n 40 minuten. Deze tafel biedt geen volledige maaltijd, maar kleine hapjes, één-op-één gesprekken, bijzondere rituelen, muziek en een gezamenlijke afsluiting, allemaal onder leiding van een gespreksleider van Stichting Keti Koti Tafel. Omdat voor de Keti Koti Tafel een evenredige verdeling van witte mensen en mensen van kleur een voorwaarde is, zal bij het reserveren uitgevraagd worden waarmee u zich het meest identificeert. Dit voorprogramma is ook zonder bezoek aan de voorstelling te boeken.
 
Aanvang: 19:30 uur
Duur: 40 minuten
Kosten: gratis
Ook te bezoeken zonder kaarten voor de voorstelling. Meld je hier aan.


Credits:
Concept: Manoushka Zeegelaar Breeveld 
Regie: Geert Lageveen
Tekst: Bodil de la Parra 
Spel: Malou Gorter en Manoushka Zeegelaar Breeveld 
Muziek: Shauntell Baumgard en Yariv Vroom
Scenografie: Mathieu Wijdeven 
Kostuums: Annique Nahumury (Terror Kittens) 
Lichtontwerp: Stefan Dijkman 
Fotograaf: Anne Claire de Breij
Gebaseerd op de Prospektor/VPRO podcast: De Plantage van onze voorouders

Muziektheater naar de bekroonde podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva

 

Deel deze voorstelling:   E-mail