Toneel

Doing it Right

Waal en Wind

donderdag

14

december
2023

20:30 uur

Bovenzaal

Prijs € 19,50
incl. garderobe en pauzedrankje

donderdag

14

december
2023

20:30 uurBovenzaal

Prijs € 19,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Seksisme. Hoe komen we erop, hoe komen we eraan, hoe komen we eraf? Na Holy F en Mama Marlene gaat Waal en Wind in het slotstuk van de driedelige serie over de positie van de vrouw, op zoek naar het begin van de ongelijkheid tussen de seksen. Schaamtevol eerlijk, met een originele, scherpe en hilarische blik op eigentijdse fenomenen waar we allemaal een goed alternatief voor kunnen gebruiken.

Waal en Wind raast als een wervelwind langs eeuwenoude mythes, die ons onbewust nog steeds lijken te programmeren. Heksen, wilde wijze vrouwen, pro-life activisten, priesters, zwangere tieners uit de jaren 50, wellness-rechtse influencers, politici, ecofeministen: iedereen komt langs. In dit meningencircus waarin we allemaal vat proberen te krijgen op het leven, creëren Eva Marie en Sophie een wereld die wel en niet de onze is. Schaamtevol eerlijk zijn ze, met een originele, scherpe en hilarische blik op eigentijdse fenomenen waar we een goed alternatief voor kunnen gebruiken.

Over de podcast:
In aanloop naar én als onderzoek voor de voorstelling nam Waal en Wind een vijfdelige podcastserie op. Hierin interviewen Eva Marie en Sophie verschillende gasten over onderwerpen die binnen het feminisme én in de wereld in beweging zijn. Ze spraken met journalist Milou Deelen over het fenomeen toxic femininity, met schrijver Valentijn De Hingh over de betekenis van gender, met Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Zeikschrift) over of we ons recht op abortus in Nederland kunnen verliezen en met microbioloog Rosanne Hertzberger hoe je je staande houdt in het gepolariseerde debat. Net als in hun eerdere podcast De Mamacast worden de gesprekken omlijst met scetches en muziek uit de voorstelling.

Over Waal en Wind:Waal en Wind bestaat uit Eva Marie de Waal en Sophie van Winden. Zij schrijven, maken en spelen wervelende voorstellingen met veel humor, fantasie en theatraliteit. Hun theater is persoonlijk en maatschappelijk geëngageerd, waarbij ze actuele thema’s van een historisch kader voorzien. 


Credits:
Concept en spel: Eva Marie de Waal en Sophie van Winden
Vormgeving: Miek Uittenhout
Geluidsdecor en muziek: Arthur Wagenaar
Eindregie: Mara van Vlijmen
Licht: Yuri Schreuder
Fotograaf: Miek Uittenhout

"Mama Marlene is een speelse, geestige en intelligente verkenning van de stand van zaken in het debat over moederschap en carrière, en een feministisch manifest van vrouwen die grenzen durven te stellen." Noordhollands Dagblad over Mama Marlene

"Holy F laat je achter met vragen, inzichten en interessante stof voor discussies die niet binnen de deuren van de theaterzaal kunnen blijven." Theaterkrant over Holy F

 

Deel deze voorstelling:   E-mail