Klassiek

Duo Khojayan/Poortinga

De betovering van water in de muziek

vrijdag

25

augustus
2023

20:15 - 21:45 uur
Met pauze

Doopsgezinde kerk

Prijs € 25,-

vrijdag

25

augustus
2023

20:15 - 21:45 uur
Met pauzeDoopsgezinde kerk

Prijs € 25,-

Meri Khojayan – viool
Robert Poortinga – piano

Muziek en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, want niet alleen is muziek een ‘natuurlijke trilling’, het is ook een belangrijke inspiratiebron voor componisten. In de muziek komt water ook in alle vormen voor.
Debussy schreef een stormachtig stuk over de zee met de titel ‘La Mer’, terwijl andere componisten, zoals Ravel, de hele subtiele schakeringen van water auditief probeerden te imiteren.

Hoeveel liederen heeft Schubert wel niet over kabbelende beekjes geschreven? Naast de teksten beeldt de piano die hele water-partijen uit. Deze typische ‘Schubertiaanse’ begeleidingen zitten ook in de prachtige sonate voor viool en piano. Bijna alle componisten hebben van de natuur gehouden. 
 
Edward Elgar was een echte levensgenieter die tijdens het componeren van deze sonate meer viste dan componeerde. Zelf omschreef hij het proces van de viool sonate als: “Fiddled, Fished, Fooled” Het is overigens een zeer emotioneel werk waar het tweede deel voor zijn geheime liefde is geschreven die haar arm brak. In het derde deel komt de melodie weer, in een getransformeerde vorm, terug. Hiermee heeft hij een van de mooiste, muzikale, momenten gecreëerd. 
 
De Franse componist Camille Saint-Saëns is vooral bekend voor zijn ‘Carnaval des Animaux’ waarin vissen en zelfs een geheel aquarium voorkomen. Om maar niet over ‘De Zwaan’ te spreken, een werk wat ieder kind kent. De hele piano partij is een imitatie van het water waarin de zwaan dobbert. 
 
Béla Bartók is vooral bekend voor het verzamelen van Hongaarse volksmelodieën. Hij schreef veel werken waarin hij deze volksmuziek integreerde. Zijn kinder-album bevat bijvoorbeeld een werk wat ‘Water, Water, Water’ heet, wat waarschijnlijk de naam van het lied was waar hij de melodie van heeft overgenomen. De Rhapsodie is ook een werk waar Bartok, op een hele virtuose manier, deze volksmelodieën presenteert. Het brengt het publiek in een hele andere wereld dan de rest van het programma, en de wereld van Bartók is ongelooflijk mooi. 

Muziek en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, want niet alleen is muziek een ‘natuurlijke trilling’, het is ook een belangrijke inspiratiebron voor componisten. Tijdens onze projecten over het impressionisme in muziek, werden we constant met water en muziek geconfronteerd. Natuurlijk is het impressionisme, met vooral de Franse componisten, maar een klein aspect van het volledige muzikale plaatje. Water kan in alle vormen, letterlijk en figuurlijk, aanwezig zijn. Het is een van de veelzijdigste en meest voorkomende molecuul op onze aarde. Het komt voor in gas, liquide en in vaste vorm. Het kan ontzettend dorstlessend en plezierig zijn ténzij je in een hevige storm op zee terecht komt. 


Programma:
Franz Schubert - Grand Duo D.574
Camille Saint-Saens - sonate no.1
Edward Elgar - viool sonate
Béla Bartók - Rhapsodie no.1

 

Deel deze voorstelling:   E-mail