Klassiek

Dutch Classical Talent

Shane van Neerden

woensdag

7

februari
2024

20:30 uur

Bovenzaal

Prijs € 17,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Meet & greet na afloop

woensdag

7

februari
2024

20:30 uurBovenzaal

Prijs € 17,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Meet & greet na afloop

Jonge musici laten zien wat ze kunnen tijdens de landelijke concerttour van de Dutch Classical Talent Award. De Amerikaans-Nederlandse pianist Shane van Neerden studeerde in 2022 cum laude af aan het Amsterdamse conservatorium. Hij brengt stukken van Bach, Beethoven en Rick van Veldhuizen, die een dialoog aangaan met een kort verhaal van de Franse schrijver Jean Genet, om zo te kijken naar wat uiteindelijk, volgens Genet, misschien ongrijpbaar is.

In dialoog komen is een soort communicatie waardoor de één zijn ideeën en perspectief niet op een ander legt, maar waar twee mensen samen tot elkaar komen om iets nieuws te creëren en te zien. Pianist Shane van Neerden zal zijn programma en een novella van de Franse schrijver Jean Genet naast elkaar leggen. Bachs Ricercar a 3 uit zijn Musikalische Opfer, de laatste sonate van Beethoven, en een nieuwe compositie van Rick van Veldhuizen—“allemaal met vergelijkbare kleuren als die van de laatste schilderijen van Rembrandt”—naast de bovengenoemde novella. Op een zeer intieme manier gaat Shane met tederheid, zorgvuldigheid, en veel aandacht met ons door het boek en de muziek heen. Het theatrale en spirituele komen samen. 

Het allerbelangrijkste: wat ‘overblijft’…  

Over Shane van Neerden:
Shane begon met pianolessen toen hij zes jaar oud was en studeerde bij gerenommeerde pianisten zoals: Jacques Rouvier, Robert Levin, Heinrich Schenk, Sasha Starcevich, Robert Shannon, Peter Takács, en Susan Starr. Na zijn vroegere jeugd waar hij privé lessen bij Carl Cranmer had begon hij vier jaar geleden een bachelor opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Frank Peters. Naast zijn successen met concoursen in de V.S., Frankrijk, en Nederland heeft hij als eerstejaars bachelor-student de eerste prijs gewonnen om Franz Liszt’s Totentanz te spelen met het Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam o.l.v. Ed Spanjaard. In 2022 is hij met 10 ‘cum laude’ afgestudeerd. Nu studeert hij op het Conservatorium van Amsterdam bij Frank Peters en bij Eliso Virsaladze aan de Scuola di Musica di Fiesole. 

Het programma:
Bach - Ricercar a 3 uit: Musikalisches Opfer 
Beethoven - Piano Sonate opus 111 deel I & II 
Rick van Veldhuizen - Stuk voor piano & de-tuned piano/synthesizer/elektronica


Credits:
Piano: Shane van Neerden
Fotograaf: Marco Borggreve

Website: dutchclassicaltalent.nl/concertagenda/shane-van-neerden/

Deze voorstelling is onderdeel van de serie Dutch Classical Talent

“Een romanticus en poëet pur sang! Met zijn waanzinnige techniek, voortreffelijke timing en verteldrift houdt hij de aandacht van het publiek gevangen. Hij is niet bang om risico’s te nemen!” Jury

 

Deel deze voorstelling:   E-mail