Dans

Een Javaanse ‘L’Histoire du Soldat’

Gerard Mosterd, Wieteke van Dort, New European Ensemble e.a.

Rabobank zaal

Prijs € 28,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Rabobank zaal

Prijs € 28,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Na Inuitversies en Afrikaanse versies van Stravinsky's compositie ‘L’Histoire du Soldat’ is er sinds enkele jaren een Javaanse ‘L’Histoire du Soldat’. Deze productie trok in Indonesië volle zalen. Met Gerard Mosterd als regisseur, Wieteke van Dort als vertelster, livemuziek van het New European Ensemble en vermaarde dansers uit Java zal deze aanklacht tegen de corrumperende macht van geld ook in Nederlandse theaters hoge ogen gooien.

Gerard Mosterd regisseert een Indonesische versie van Stravinsky’s ‘L’Histoire du Soldat’. In de wereldberoemde compositie, gebaseerd op een oud Russisch volksverhaal, verkoopt een soldaat zijn ziel aan de duivel. Het sociaalkritische werk – een aanklacht tegen de corrumperende macht van geld – ontstond tijdens de crisis na de Eerste Wereldoorlog.
Het is een juweeltje van verrassende virtuositeit in tekst, humor, dans, mime, slapstick en muziek. Stravinsky schreef ‘L’Histoire du Soldat’ voor een klein ensemble en wilde toekomstige uitvoeringen uitgevoerd zien met gebruik van de plaatselijke culturele context. Na Inuit- en Afrikaanse versies bestaat sinds enkele jaren de allereerste Indonesische editie. De nieuwe productie speelde voor uitverkochte zalen aldaar. Dit Javaanse verhaal van de Soldaat – op een actuele tekst van de Indonesische dichter en activist Goenawan Mohamad – wordt nu in Nederland gespeeld met Wieteke van Dort als vertelster, livemuziek van het New European Ensemble en vermaarde dansers uit Java.


Muziek: Igor Stravinsky | tekst: Goenawan Mohamad (naar Ferdinand Ramuz, in het Nederlands gesproken) | regie en choreografie: Gerard Mosterd | verteller: Wieteke van Dort | dans: Siko Setyanto, Rury Avianti en Hendro Yulyanto | muziekuitvoering: New European Ensemble

“Humoristisch, ontroerend en vrolijk theater”

Website: www.wietekevandort.nl

Tempo Magazine, Indonesië:
“Humoristisch, ontroerend en vrolijk theater.”

Koran Merapi Pembaruan:
“Vol absurde indrukken en kolderiek gedrag.”