Te gast

Erik Bosgraaf & ensemble Cordevento

Kerst in pastoraal muzikale sfeer

donderdag

22

december
2022

20:15 uur

Grote Kerk

Prijs € 25,-

Organisatie Appassionata

donderdag

22

december
2022

20:15 uurGrote Kerk

Prijs € 25,-

Organisatie Appassionata

Een bekend werk als Corelli's Kerstconcert wordt gecombineerd met 'pastorale' werken uit de barok zoals het Concerto in F-groot voor blokfluit en violen met sordino. Van Telemann: Concerto voor flûte pastorelle, een speciaal voor dit project gebouwde blokfluit in Bes. Van Bach natuurlijk koraalbewerkingen van, maar ook de bekende Aria Schafe können sicher Weiden.

Het concert is een interessante afwisseling met de 'reguliere' kerstconcerten door de nadruk op instrumentale, barokke sferen. Bach heeft in zijn werken de blokfluit veelvuldig ingezet om een pastorale sfeer te creëren. Van oudsher is het instrument geassocieerd met het bucolische doordat herders het bespeelden. De stemtoonhoogte F staat bekend als pastorale toonsoort.


Erik Bosgraaf & Ensemble Cordevento
 
Blokfluit: Erik Bosgraaf, Wei Hung
Viool: Emma Williams, Ivan Iliev
Altviool: Femke Huizinga
Cello: Anne-Linde Visser
Klavecimbel: Alessandro Pianu


Programma:
Arcangelo Corelli: Kerstconcert

Antonio Vivaldi :
- ‘Winter’ uit de Vier Jaargetijden
- Concerto in F-groot

Johann Sebastian Bach:
- Concerto in a-klein
- Koraalbewerkingen
- Aria ‘Schafe können sicher Weiden’

Georg Philip Telemann: Concerto pastorelle


Erik Bosgraaf (afkomstig uit Friesland) is één van de meest getalenteerde en veelzijdige blokfluitisten van de nieuwe generatie. Hij heeft een kleurrijk verleden als lid van een rockband en als hoboïst. Hij gelooft dat goede muziek niets te maken heeft met genre en voelt zich even thuis in oude als in hedendaagse muziek. Regelmatig geeft hij opdrachten voor werken, waaronder muziek met nieuwe media. Erik studeerde bij Walter van Hauwe en Paul Leenhouts aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde een mastergraad in muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Ensemble Cordevento opereert in diverse bezettingen, afhankelijk van het repertoire. ‘Corde e Vento’ is Italiaans voor ‘snaren en wind’. Het ensemble begon als trio met Erik Bosgraaf (blokfluit), Izhar Elias (gitaar) en Alessandro Pianu (klavecimbel en orgel). Het trio richt zich op muziek van rond 1700 en vroeger. In 2012 namen ze hun CD La Monarcha op met muziek uit de Spaanse gebieden (Brilliant Classics).Cordevento speelt op handgemaakte kopieën van historische instrumenten. Het ensemble gaf concerten in Berlijn, Utrecht, Barcelona, Modena, Moskou, St Petersburg, Sofia, Hong Kong en Seoul.

Virtuoze concerti met een hoofdrol voor de blokfluit, hét archetypische instrument voor kerstsferen.

 

Deel deze voorstelling:   E-mail