Toneel

Gelukzoekers op Sumatra

Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink, Joenoes Polnaija

zaterdag

25

maart
2023

20:30 uur

Middenzaal

Prijs € 27,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:30 uur | inleiding gratis, wel reserveren

zaterdag

25

maart
2023

20:30 uurMiddenzaal

Prijs € 27,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:30 uur | inleiding gratis, wel reserveren

Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar haar geluk beproeven op een plantage in Sumatra. Tegelijkertijd komen Roeki en Karminah hier werken, gelokt door valse beloftes. Al snel blijken zij als contractarbeiders vast te zitten in een systeem van uitbuiting en onderdrukking.

Aanvankelijk gaan de rubberprijzen skyhigh en feesten de bewoners erop los. Totdat de prijzen instorten. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd – het begin van de grootschalige ontbossing die nog altijd gaande is – volgt onherroepelijk het verval op de plantage. Uiteindelijk blijkt iedereen bedrogen uit te komen.

Na het succes van De Tolk van Java en Lichter dan ik volgt opnieuw een voorstelling die de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië toont. Gebaseerd op de in die tijd scandaleuze romans Rubber (1931) en Koelie (1932) van Madelon Székely-Lulofs, een schrijfster die haar tijd ver vooruit was, duikt Gelukzoekers op Sumatra in een vaak geromantiseerd verleden. Een geschiedenis vol ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom, die vandaag de dag zijn sporen nog altijd nalaat.


Naar de romans van Madelon Székely-Lulofs
Bewerking en regie: Olivier Diepenhorst
Spel: Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink en Armand Rosbak
Foto: Piek

Van de makers van De Tolk van Java en Lichter dan ik

Website: toptheater.nl

 

Deel deze voorstelling:   E-mail