Klassiek

Grote componisten in de wereldgeschiedenis

Shostakovitsch en Tsaar Stalin

Kleine zaal

Prijs € 12,50

Kleine zaal

Prijs € 12,50

Een kunstwerk is niet los te zien van de tijd waarin het ontstond. Dat geldt ook voor muziek.Ten tijde van de laatste tsaren kreeg Rusland een eigen muziekcultuur. Onder Stalin brak de Tweede Wereldoorlog uit. De Nazi’s zagen de propagandistische mogelijkheden van muziek. En Stalin ook. Maar hij stuitte op veel weerstand van zijn eigen volk. Welke componisten bogen voor hem? En welke voerden stiekem in hun muziek een bijna onhoorbaar protest? Shostakovitsch en Prokofiev komen aan de orde. En de wereld van het Russische ballet. Door Rudolf Nammensma.

Grote componisten in het brandpunt van de wereldgeschiedenis
Een kunstwerk is niet los te zien van de tijd waarin het ontstond. Dat geldt ook voor muziek. De Franse Revolutie en de angst daarvoor klinkt door in het Wenen van Mozart. Beethoven had eerst veel op met Napoleon, later een stuk minder. En in Frankrijk zelf zijn zelfs componisten aan te wijzen die meebewogen met het politieke klimaat. De wereldgeschiedenis is van grote invloed geweest. Op zowel Verdi en Shostakovitsch als op hun collega’s destijds. Toen Finland binnen het invloedsgebied kwam te liggen van het Russische Rijk werd het overbekende Finlandia van Sibelius verboden. En toch zag men kans dit werk ongestraft uit te voeren. Deze cursus voert u in beeld en geluid door de roerige geschiedenis van de muziek. En belicht een andere kant van componisten en hun oeuvre. Met beeld, geluid en Rudolf Nammensma.
Mozart en de Franse Revolutie | di 25 okt
Beethoven en Napoleon | di 13 dec
Verdi en de Italiaanse eenwording | di 7 feb
Shostakovitsch en Tsaar Stalin | di 4 apr

Shostakovitsch en Tsaar Stalin
Ten tijde van de laatste tsaren kreeg Rusland een eigen muziekcultuur. Rijke impresario’s leidden concertzalen en opera’s in de buitengebieden.  Musici en artiesten die opvielen kregen een plekje op de podia van St. Petersburg. Maar toen kwam Lenin. Veel componisten vluchtten, waaronder Rachmaninov. Een paar decennia later, onder Stalin, brak de Tweede Wereldoorlog uit. De Nazi’s zagen de propagandistische mogelijkheden van muziek. En Stalin ook. Maar hij stuitte op veel weerstand van zijn eigen volk. Welke componisten bogen voor hem? En welke voerden stiekem in hun muziek een bijna onhoorbaar protest? Shostakovitsch en Prokofiev komen aan de orde. En de wereld van het Russische ballet. Plus Shchedrin, een componist die met Dode Zielen voor de gezag. Met beeld en geluid.

Website: www.harmonie.nl

Deze voorstelling is onderdeel van de serie Cursus Grote Componisten