Jeugd & Familie

Het Zuidelijk Toneel en Theater Artemis

Hoe de grote mensen weggingen en wat er daarna gebeurde

Rabobank zaal

Prijs € 20,-
JEUGD € 15,-
incl. garderobe

VANAF 8 JAAR

Rabobank zaal

Prijs € 20,-
JEUGD € 15,-
incl. garderobe

VANAF 8 JAAR

Op het toneel staat een levensecht middeleeuws dorp. Een marskramer vertelt over de hardwerkende ouders, die hun kinderen desnoods met hun leven tegen wolven of andere plagen beschermen. Een zwaar en ruig bestaan, maar vol toewijding en liefde. Maar dan besluiten de ouders weg te gaan, zonder kinderen… Het stuk staat stil. Hoe dat verder moet, komt het publiek te weten in ‘Hoe de grote mensen weggingen en wat er daarna gebeurde’.

Het is net echt, dat middeleeuwse dorp op het toneel, met die fraai geschilderde natuur op de achtergrond. Het ruikt naar vers hooi, dat net van het land is gehaald. In de verte klinkt muziek. Voorop het podium staat een marskramer een verhaal te vertellen. Hij vertelt over de hardwerkende ouders, die hun kinderen desnoods met hun leven tegen wolven of andere plagen beschermen. Een zwaar en ruig bestaan, maar vol toewijding en liefde.
Tot nu toe. Want de ouders hebben besloten weg te gaan. Ze houden niet meer van hun kroost. Zomaar, opeens. Ze hebben het nog even geprobeerd, maar opvoeden zonder liefde is niet te doen. Dus pakken ze hun karren vol huisraad, enigszins schaamtevol maar vastbesloten. Ze vertrekken. In de huizen van het dorp slapen de kinderen. Zij weten nog van niks. Weg zijn de grote mensen. De muziek houdt op. Een leeg toneel, de marskramer is inmiddels ook vertrokken. Het stuk staat stil. Mag dat wel in een theater?
Er staat een kind op. Een kind uit het publiek. Het klautert het toneel op. Het lijkt te weten waar het heen moet. Een ander kind volgt, het kind dat met jou meekwam misschien wel. Wat nu?


Regie Jetse Batelaan artistiek advies Piet Menu tekst Simon van der Geest decorontwerp Theun Mosk kostuumontwerp Liesbet Swings dramaturgie Peter Anthonissen spel Tjebbe Roelofs, Esther Snelder, Dennis Tiecken, Nimuë Walraven, Willemijn Zevenhuijzen en een verteller met live muziek en live geregisseerd publiek foto Menno Kok/Festina

Website: www.hzt.nl artemis.nl

“Het theaterseizoen is begonnen, met een absoluut hoogtepunt.” “Wat een concept! Wat een speelsheid en plezier, wat een prettig soort anarchie.”
Theaterkrant

“Zelden een theaterstuk gezien dat het publiek zo ademloos volgde.”
Brabants Dagblad

“Een originele en spannende verbeelding van een onoverbrugbare generatiekloof.”
de Volkskrant

“Jetse Batelaan is een van de grootste theatervernieuwers van deze nog jonge eeuw.
Net als na het zien van zijn eerste werk, kijk je na het zien van Hoe de grote mensen weggingen en wat er daarna gebeurde anders tegen het theater aan. En het leven, natuurlijk. Wat wil je nog meer.”
Cultureelpersbureau