Klassiek

Holland Baroque & Thomas Oliemans

Bach & Eisler

zaterdag

4

februari
2023

20:15 - 21:30 uur
Geen pauze

Grote Kerk

Prijs € 25,-
SERIEPRIJS € 20,-

zaterdag

4

februari
2023

20:15 - 21:30 uur
Geen pauzeGrote Kerk

Prijs € 25,-
SERIEPRIJS € 20,-

Johann Sebastian Bach en Hanns Eisler, contrasterende componisten? Deze onverwachte combinatie van twee steengoede componisten bracht de avonturiers van Holland Baroque samen met de meesterlijke bariton Thomas Oliemans. In Eisler's liederen hoor je het ontheemde en zijn verlangen naar een betere wereld. Volgens Oliemans is de thematiek in Bachs Ich habe genung teruggeworpen zijn op jezelf. Johann Sebastian Bach en Hanns Eisler. Het paradijselijke geluk lijkt bij beide componisten aan de overkant te liggen. Daar waar we niet zijn…

Hanns Eisler: soldaat tijdens de eerste wereldoorlog, ontvluchtte Duitsland om via Parijs en Londen Los Angeles te bereiken. In 1948 wordt hij uit de VS gezet en dan staat Eisler in Oost Berlijn weer terecht op verdenking van foute motieven. Afgesneden van zijn wortels, zoekend naar de zin(loosheid) van het bestaan, zette hij op onnavolgbare wijze de woorden van Brecht op muziek. In zijn liederen hoor je het ontheemde en zijn verlangen naar een betere wereld. Volgens Oliemans is de thematiek in Bachs Ich habe genung teruggeworpen zijn op jezelf. Maar ook hoe moet je leven, hoe geef je zin aan je leven en wanneer heb je genoeg?


Thomas: “Wat ik fascinerend vind aan het samenbrengen van deze stukken van Bach en Eisler is de buitengewoon indringende en persoonlijke manier waarop ze beiden uiteindelijk een vergelijkbare thematiek behandelen.”

Bariton Thomas Oliemans begon dankzij de platencollectie van zijn vader als jongen mee te zingen met de grootheden van het Franse chanson. Inmiddels is hij een gevierd operazanger en te gast in de grootste operahuizen ter wereld. Hij heeft bewezen alles te kunnen: van opera tot chanson en van Schubert tot Bannink.

Thomas Oliemans sleepte november 2021 de VSCD Klassieke Muziekprijs in de wacht. Het juryrapport is lovend: "Thomas Oliemans is één van de inventiefste geesten die de afgelopen tijd zijn opgevallen. Met flair begeleidt hij zichzelf achter de piano, in het lastigste repertoire."

Holland Baroque is een eigenzinnig orkest dat op haar instrumenten durft te zingen, dansen, huilen en te lachen. Dit alles vanuit traditie, vernieuwing, verrassing en met een vleugje entertainment.


Holland Baroque ca. 15 musici
Solist: Thomas Oliemans, bariton

het paradijslijke geluk aan de overkant?

Deze voorstelling is onderdeel van de serie Serie Holland Baroque

 

Deel deze voorstelling:   E-mail