JOSSE JNR.

LOD & ROBIN | Ahilan Ratnamohan

Drie performers zijn verbonden door de wil om te spelen, maar in totaal verschillende stadia van hun leven en met een totaal andere connectie tot de Nederlandse taal. In JOSSE JNR. onderzoeken theatermaker en performer Ahilan Ratnamohan, Josse De Pauw en Etuwe Bright Junior het leren van taal en de onvermijdbare machtsrelaties die hieruit voortkomen. Ahilan wil neutraal blijven, maar wordt als bemiddelaar toch medeplichtig. Deze voorstelling is in samenwerking met Explore the North.

Junior probeert een verzameling van teksten uit Josses oeuvre te beleven. De verzameling van teksten volgt de biografie van Josse op een heel subtiele manier, waardoor het publiek moet zoeken en zich moet afvragen van wie de verhalen zijn. Junior reproduceert de teksten van Josse woord voor woord - zo perfect mogelijk. Het is een onhaalbare poging en een marathon voor zijn tong en hersenen. Hij vraagt Josse af en toe om hulp. Wat bedoelt hij met deze woorden? Hoe moet hij dit spelen?

Hun twee lichamen staan op gespannen voet met elkaar en in sterk contrast, hoewel ze met hun monden toch hetzelfde proberen te bereiken. Er ontstaat een delicate spanning tussen de migrant die om hulp vraagt aan de witte Europeaan, en de worsteling iemand te willen helpen zonder in het paternalisme te vallen. Soms wordt Regisseur Ahilan hierbij ingeschakeld als bemiddelaar. Hij zit, metaforisch en letterlijk, tussen de twee in. Niet zwart en ook niet wit. Door zijn complexe positie probeert hij beiden te vertalen en wordt zo langzaamaan medeplichtig als performer. Zijn regisseurschap en opzettelijk neutrale positie wordt blootgelegd.

In JOSSE JNR. voert theatermaker en performer Ahilan Ratnamohan samen met Josse De Pauw en Etuwe Bright Junior onderzoek uit naar het leren van taal en de onvermijdbare machtsrelaties die hieruit voortkomen. Wat kunnen de teksten van De Pauw, stilistisch zo Europees en abstract, betekenen op een ander lichaam? Hoe kunnen deze teksten en esthetiek - die ondertussen de Vlaamse canon grotendeels hebben gedefinieerd - een andere poëzie bereiken? Is Vlaams-zijn overdraagbaar?JOSSE JNR. is onderdeel van de festivalperiode van Explore the North.

Lees meer
Lees minder

Praktische informatie

Datum & tijd
wo 20 november 2024
wo 20 november 2024
20:30 uur
Locatie/zaal
Bovenzaal
Inclusief garderobe en pauzedrankje

Tickets

wo 20 november 2024 wo 20 nov 20:30 uur
Standaard € 21,50
20:30 uur Standaard € 21,50
Bestel ticketsTickets
Tickets bestellen

Media

Extra

Theaterplus

Er wordt een tafel gereserveerd in het Theatercafé. Vooraf koffie of thee met iets lekkers en na afloop een drankje met hapjes.

meer informatie
Theatergerecht
Een verrassingsgerecht met ingrediënten die zoveel mogelijk duurzaam en lokaal zijn. Bij dit gerecht kun je kiezen uit vegetarisch, vlees- of visgerecht.
meer informatie
Theatermenu
Een drie-gangen keuzemenu met eerlijke en toegankelijke gerechten.
meer informatie

Credits

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Zoeken