Toneel

Laagland

Het Nationale Theater | Eric de Vroedt

donderdag

12

oktober
2023

20:15 - 22:15 uur
Geen pauze

Grote Zaal

Prijs € 26,50
incl. garderobe en pauzedrankje

donderdag

12

oktober
2023

20:15 - 22:15 uur
Geen pauzeGrote Zaal

Prijs € 26,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Laagland is een vlijmscherp verhaal in de kleine gemeente Langwetering. De rust wordt ruw verstoord wanneer de plaatselijke recreatieplas wordt aangewezen als bestemming voor klimaatneutrale waterwoningen. Een voorstelling over de kloof tussen de elite en middenklasse, de strijd tegen klimaatverandering en de steeds grotere ongelijkheid. Met een topcast bestaande uit o.a. Mark Rietman, Tamar van den Dop, Esther Scheldwacht, Joris Smit en Soumaya Ahouaoui en geschreven door Nathan Vecht (Het jaar van Fortuyn).

Het verhaal:
In de kleine gemeente Langwetering wordt de rust ruw verstoord als de plaatselijke recreatieplas wordt aangewezen als bestemming voor klimaatneutrale waterwoningen. De drijvende woonwijk is ontwikkeld door de succesvolle tech-ondernemer Hugo (Joris Smit). Tijdens een ‘keukentafelgesprek’ op het gemeentehuis blijkt echter dat de lokale bewoners, onder aanvoering van de flexwerkende elektromonteur Ferry (Mark Rietman), niets moeten hebben van Hugo’s goede bedoelingen. Er ontstaat een verbeten strijd om lands- en lijfsbehoud. Wanneer blijkt dat de levens van Hugo en Ferry méér met elkaar verbonden zijn dan ze allebei dachten, krijgt deze strijd een fatale wending.

Groeiende ongelijkheid en klimaatverandering:
Laagland is op verzoek van regisseur Eric de Vroedt geschreven en gaat over Nederland anno nu. De Vroedt: “Er is in dit land een soort giftige cocktail ontstaan. De urgente strijd tegen klimaatverandering botst keihard op de steeds grotere ongelijkheid. De bovenklasse vervuilt het meest, maar wordt het minst getroffen door de milieumaatregelen van de overheid. Mensen als Hugo omarmen technologische innovatie als oplossing: apps voor deeleconomie, eco-nieuwbouw, groen is hot. Maar mensen als Ferry dreigen door strenge milieumaatregelen direct in hun portemonnee en bestaan te worden geraakt."

Begin je bezoek digitaal:
Beleef Laagland ook online met het virtuele verhaal van schrijver en regisseur Alkan Çöklü. Via de SneakPeek app volg je in de dagen vóór je bezoek de digitale levens van Mette (Emma Buysse) en Nick (Alex Hendrickx), de dochter en zoon van de hoofdpersonages. Via je telefoon zie je hun berichten en video-chats. Volg hoe zij elkaar als vijanden ontmoeten, en langzaam uitgroeien tot bondgenoten. Het SneakPeek verhaal start dan 6 dagen voor je theaterbezoek.

“Nathan Vecht en Eric de Vroedt steken de thermometer diep in de samenleving” - Telegraaf ★★★★
“Ambitieuze politieke satire (…) Alle politici en ambtelijke woordvoerders moeten dit stuk zien” - Theaterkrant
"Sublieme voorstelling. Maatschappijkritisch mét humor." – een bezoeker van Laagland
“Scherpe dialogen vol humor en menselijk leed.” – een bezoeker van Laagland


Credits:
Tekst: Nathan Vecht
Regie: Eric de Vroedt
Spel: Soumaya Ahouaoui, Emma Buysse, Tamar van den Dop, Alex Hendrickx, Mark Kraan (juni)/ Jaap Spijkers (okt-dec), Alwin Pulinckx, Mark Rietman, Betty Schuurman, Esther Scheldwacht, Joris Smit, Nazanin Taheri
Compositie en muziek: Florentijn Boddendijk & Remco de Jong
Decor: Studio Dennis Vanderbroeck
Kostuums: Lotte Goos
Licht: Bernie van Velzen
Dramaturgie: Willemijn Barelds, Kyra Mol (stage) 

 

Deel deze voorstelling:   E-mail