Dans

Lisbeth Gruwez & Claire Chevallier

Piano Works Debussy

donderdag

25

januari
2024

20:30 uur

Middenzaal

Prijs € 24,50
incl. garderobe en pauzedrankje

20:00 uur | dansvoorafje

donderdag

25

januari
2024

20:30 uurMiddenzaal

Prijs € 24,50
incl. garderobe en pauzedrankje

20:00 uur | dansvoorafje

In deze voorstelling zie je een duet tussen de dans van Lisbeth Gruwez en het pianospel van Claire Chevallier. Samen zoeken ze de ruimte tussen de noten in de composities van Debussy, een rebel en uitdager onder de vormvaste componisten. De bewegingen zijn eerder suggesties dan expressies, in lijn met de zoektocht die Debussy zelf deed naar het niet-tastbare van muziek. Een bijzondere dialoog tussen klassiek en modern.

Over Lisbeth Gruwez:
Voor het eerst in haar carrière kiest Gruwez voor klassieke muziek. Na haar opleiding klassiek ballet vond ze vrijheid in de hedendaagse dans, met een bewegingstaal die inmiddels een referentie werd. Piano Works Debussy is in dat opzicht een bijzondere dialoog tussen een klassiek en een hedendaags kader, die zo ongeveer Gruwez’ choreografische parcours blootlegt.

"Piano Works Debussy is een aquarel. Denk aan de luchtigheid van kleuren die in elkaar vloeien, even opdrogen, en dan opnieuw bevochtigd worden om nieuwe verbindingen aan te gaan. De muziek van Debussy bevloeit de dans en schudt het materiaal telkens opnieuw dooreen." Lisbeth Gruwez

Over Claire Chevallier:
Claire Chevallier (°1969) is een veelgevraagd pianist voor solo recitals, kamermuziekconcerten en concerten met orkest. Ze is wereldwijd geroemd om haar optredens en opnames. Claire is gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk: ze maakt muziek opnieuw actueel op oude instrumenten. Ze heeft ook een eigen verzameling historische klavieren die ondertussen zes vleugelpiano’s omvat uit de periode 1840-1920.

Claire geeft les aan het Conservatoire Royal de Bruxelles en was jurylid van o.a. het Liszt Concours Utrecht en de Internationale Chopin Competitie van Warschau. Ze is thuis in de Franse muziek van Ravel, Debussy, Satie, Poulenc… Haar opname van Concerto pour la main gauche van Ravel (met Anima Eterna) is nog steeds een referentie in de wereld van de klassieke muziek. Claire werkte ook veel en uitvoerig samen met podium- en andere kunstenaars, zoals Rosas, David Claerbout, Josse De Pauw en Jan Lauwers (Needcompany).


Credits:
Choreografie: Lisbeth Gruwez 
Muziek: Claude Debussy 
Performance: Lisbeth Gruwez & Claire Chevallier 
Artistieke assistentie: Maarten Van Cauwenberghe 
Dramaturgie: Bart Meuleman
Lichtontwerp: Stef Alleweireldt & Gilles Roosen 
Scenografie: Marie Szersnovicz 
Geluid: Alban Moraud & Maarten Van Cauwenberghe 
Technische directeur: Bram Vandeghinste 
Productieleider: Kato Wilms/Astrid De Haes 
Communicatie: Louise Raes 
Productie: Voetvolk vzw 
Coproductie: Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Le Fonds de dotation du Quartz, Theater Freiburg, Klarafestival, ADC Genève, Vooruit Gent, Liepaja concert hall Great Amber, Festival d’Avignon & MA scène nationale – Pays de Montbéliard 
Residenties: Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Kunstencentrum NONA, Ultima Vez, Les Brigittines & Le Quartz 
Spreiding in samenwerking met: Key Performance 
Met steun van: Kunstencentrum NONA, de Vlaamse Gemeenschap & de Tax Shelter-maatregel van de Belgische Overheid

Website: voetvolk.be

Deze voorstelling is onderdeel van de serie Dans

 

Deel deze voorstelling:   E-mail