Klassiek

Maria Vespers - Claudio Monteverdi

Luthers Bach Ensemble

Grote Kerk

Prijs € 25,-

Grote Kerk

Prijs € 25,-

De Maria Vespers zijn een van de beroemdste en meest uitgevoerde zeventiende-eeuwse werken. Claudio Monteverdi schreef ze in 1610. Net als het meesterwerk van Johann Sebastian Bach zijn ze groots van opzet. Bijna alle mogelijke combinaties van instrumenten en stemmen zijn erin te beluisteren. Gastdirigent van deze bijzondere uitvoering van het Luthers Bach Ensemble is Jos van Veldhoven. Een muzikale belevenis die niemand mag missen.

Een van de meest beroemde en meest uitgevoerde werken uit de 17de eeuw zijn de Maria Vespers van Claudio Monteverdi uit 1610. Dat werk wordt wel de ‘Hohe Messe van de 17de eeuw’ genoemd. Net als Bachs meesterwerk: groots van opzet, haast alle mogelijke combinaties van instrumenten en stemmen zijn erin te beluisteren.

De Vespers, het kerkelijk avondgebed bij zonsondergang, vormden het muzikale hoogtepunt van de katholieke liturgie; vooral op kerkelijke feestdagen werden zij met grote luister gevierd. Muzikale hoofdschotel van de vesperliturgie vormen vijf psalmen en het afsluitende Magnificat.

Voor deze bijzondere uitvoering heeft het LBE Jos van Veldhoven als gastdirigent weten te strikken.

Een belevenis die u niet mag missen!


Claudio Monteverdi
Vespro della beata Vergine ('Mariavespers') (Oratorium)

Website: www.appassionata-leeuwarden.nl