Klassiek

Middenzaal

14:00 uur | inleiding gratis, wel reserveren

LNP

Pers en publiek raken niet uitgesproken over het bezielde spel van Marietta Petkova. De Bulgaars/Nederlandse sterpianiste raakt gevoelige snaren. Haar recitals lijken te voorzien in een steeds groter wordende behoefte aan echte zielsvervoering, getuige de volle zalen in het afgelopen seizoen. Haar nieuwe programma is een ode aan de verbeelding en het gevoel. Petkova blaast nieuw leven in de muziek van Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin en Claude Debussy. Een unieke ervaring voor jong en oud, kenners en niet-kenners.

Marietta Petkova werd geboren aan de Donau, in Roese, Bulgarije. Zij studeerde in Sofia, Wenen (bij Paul Badura-Skoda), Banff (als Resident Artist) en in Amsterdam, waar zij in 1994 bij Jan Wijn haar studie afrondde met een 10 met onderscheiding. Daarnaast volgde zij tien jaar lang lessen bij de befaamde pianist György Sebök, die een sleutelrol in haar muzikale ontwikkeling heeft gespeeld.

In 1992 trad Marietta Petkova voor het eerst op in Nederland. Voor het tv-programma Jonge Mensen op het Concert-podium vertolkte zij het 3e Pianoconcert van Rachmaninov met het Radio Symfonie Orkest. Vervolgens overrompelde zij pers en publiek met Rachmaninov-recitals in Amsterdam (Concertgebouw) en Nijmegen (De Vereeniging). ‘Petkova grandioos’ en ‘Pianiste Petkova: ideale Rachmaninov’, kopten De Telegraaf en NRC Handelsblad. Met haar live-opnames uit Lausanne van Rachmaninov’s complete Etudes-Tableaux en Preludes brak zij vervolgens internationaal door.

Tegenwoordig geniet Marietta Petkova een florerende carrière. Zij staat bekend om haar authenticiteit en veelzijdigheid. ‘Of het nu Rachmaninov, Bach, Brahms of Liszt is, Petkova speelt fenomenaal’, schreef HP/De Tijd over haar populaire cd Encores (toegiften). Ook werd zij al eens de ‘ideale Mozart-pianiste’ genoemd n.a.v. haar cd met het Concertgebouw Kamerorkest.

Marietta is Steinway Artist en heeft een succesvolle live-cd-serie op het label Bloomline. Na afloop van het concert zal Marietta Petkova haar cds signeren in de foyer.

Programma:
- C. DebussySuite 'Pour le Piano' (1862-1918): Prélude, Sarabande, Toccata
- L.v. Beethoven Vier Bagatellen uit opus 126(1770-1827)
- A. Skrjabin Acht Preludes uit opus 11 (1872-1915)
- F. Chopin Ballade in As gr.t., opus 47 (1810-1849), Nocturne in fis kl.t., opus 48 nr. 2, Fantasie in f kl.t., opus 49

Website: mariettapetkova.rocks

‘De Bulgaarse meesterpianiste bespeelt de vleugel met een indrukwekkende virtuositeit, maar uiteindelijk draait alles bij haar om veel meer dan de noten’ (NRC Handelsblad).
‘Zij speelt niet de noten van de componisten, maar hun in-nerlijke gemoedstoestanden, in hun bewustzijn van de onontkoombaarheid aller dingen’ (Die Rheinpfalz).
’Bij Marietta Petkova luister je nooit naar de noten, maar louter naar verhalen.’ (Trouw).