Te gast

Marinierskapel

AEGON zaal

Prijs € 16,50
incl. garderobe en pauzedrankje

AEGON zaal

Prijs € 16,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Al sinds de tijd van luitenant-admiraal Michiel de Ruyter speelt muziek een rol binnen de marine. Sinds 1945 is de Marinierskapel een muzikaal begrip. De ruim vijftig professioneel opgeleide musici kunnen moeiteloos van een klassiek getint programma overschakelen naar een show met bijvoorbeeld popmuziek. Zo trad de wereldberoemde kapel bijvoorbeeld op met Di-Rect. Het muzikale visitekaartje van de Koninklijke Marine blijft verrassen!

Muzikale ambassadeur van de Koninklijke Marine

Al sinds de tijd van luitenant-admiraal Michiel de Ruyter speelt muziek een rol binnen de marine.
Tamboers en blazers speelden toen signalen om het dagritme aan te geven, orders en bevelen werden tijdens gevechten geblazen of nieuw scheepsvolk werd geronseld onder aanstekelijke muziek. Daarnaast zorgden muzikanten in tijden van rust of gedurende lange reizen voor enig vertier aan boord.

De Marinierskapel der Koninklijke Marine is op 1 augustus 1945 ontstaan als opvolger van vooroorlogse orkesten. Deze nieuwe kapel werd gevestigd in Rotterdam en kreeg als belangrijkste taak om de Koninklijke Marine, het Koninklijk Huis en de Nederlandse Krijgsmacht op muzikale wijze te vertegenwoordigen. Met historisch besef wordt, vaak samen met de Tamboers & Pijpers van het Korps Mariniers, het militair ceremonieel begeleid. Voorbeelden hiervan zijn de erewachten bij ontvangst van staatshoofden of ambassadeurs, herdenkingen en beëdigingen. Eervolle hoogtepunten waren onder meer de plechtigheden ter gelegenheid van de staatsbegrafenissen in Delft, de troonswisselingen, de Nationale Herdenking op de Dam en Prinsjesdag.
Al spoedig na haar oprichting kreeg de kapel ook muzikaal een voorbeeldfunctie voor de samenleving. Door middel van radio-uitzendingen en talrijke opnamen werd de kenmerkende energieke klank via het platenlabel Philips internationaal verspreid en van Amerika tot Japan werden de uitvoeringen van onder andere marsmuziek als dé standaard gezien.

Achtereenvolgende chef- en gastdirigenten zorgen met oog voor traditie voor vernieuwing en de orkestleden worden dagelijks muzikaal uitgedaagd om te werken aan het hoge basisniveau. Niet voor niets laten componisten graag hun werken door dit symfonisch blaasorkest in première gaan en doen conservatoria of bijvoorbeeld het Wereldmuziekconcours een beroep op dit orkest met allure.
De 53 professioneel opgeleide musici zijn in staat om moeiteloos van een klassiek getint programma over te schakelen naar een muzikale show met een diversiteit aan stijlen en met virtuoze solisten uit eigen gelederen.
Dat de Marinierskapel muzikaal beslist niet eenkennig is werd de afgelopen jaren regelmatig aangetoond bij de grote concerten op het Volvo Ocean Race Festival, Sail Amsterdam, de Wereldhavendagen in Rotterdam of een carnavalsconcert in Arnhem. Vele duizenden bezoekers konden genieten van de verrassende combinatie van een veelzijdige band met bekende (pop)artiesten als bijvoorbeeld Jeroen van der Boom, Di-Rect, Anita Meyer, Ellen ten Damme, Pia Douwes en Frank Groothof. Daarnaast is met groot succes opgetreden in New York, Berlijn, Oslo en Moskou. Van een traditionele ceremonie in de Tower of London naar een modern vormgegeven hommage aan 350 jaar Korps Mariniers tijdens de Nationale Taptoe: als een ware “specialist in veelzijdigheid” is de Marinierskapel al ruim 70 jaar het trotse muzikale visitekaartje van de Koninklijke Marine, Qua Patet Orbis – Zo wijd de wereld strekt!

Website: www.stichtingvriendenmarinierskapel.nl