Toneel

Mounir Samuel

En toen schiep God Mounir

donderdag

21

november
2019

20:30 - 22:00 uur
Geen pauze

Accent zaal

Prijs € 15,50
incl. garderobe

i.s.m. Explore the North

donderdag

21

november
2019

20:30 - 22:00 uur
Geen pauzeAccent zaal

Prijs € 15,50
incl. garderobe

i.s.m. Explore the North

In een hedendaags scheppingsverhaal, waarin tal van identiteiten (zoals kleur, afkomst en religie) worden afgepeld, gaat Mounir op zoek naar de geboorte van een nieuwe Adam: niet man of vrouw, maar mens.

Een tragikomische voorstelling die de confrontatie niet schuwt en tot nadenken stemt. En een zoektocht naar ware vrijheid. Via storytelling, muziek, dans en filmbeelden onderzoekt Mounir hoeveel die vrijheid hem waard is.


‘En toen schiep God Mounir’ is een zoektocht naar ware vrijheid. Met behulp van storytelling, muziek, dans en filmbeelden onderzoekt Mounir hoeveel die vrijheid hem waard is. Aan de hand van de zeven scheppingsdagen neemt hij de kijker mee op wereldreis.
Het is de eerste voorstelling van de Egyptisch-Nederlandse Mounir Samuel (29) die onder andere bekend is door zijn werk als journalist, schrijver en opiniemaker. Een eerste schets op het What You See Festival in Utrecht werd zeer goed ontvangen.
De productie van Stichting Publieke Werken staat onder regie van Hesdy Lonwijk (o.a. Feuten)
De voorstelling begint in een Egyptisch koffiehuis en volgt het bijzondere leven van Mounir die als correspondent over zes continenten reisde en als praktiserend christen zich volledig onderdompelde in de islam. Daarnaast maakte hij tot tweemaal toe een publieke coming-out mee: als liefhebber van vrouwen én als man. Voor het publieke oog veranderde hij hierdoor van een aaibaar Hollands meisje naar een ongewenste ‘straatmarokkaan’.
Mounir Samuel: “Mijn werkelijkheid is sterker dan fictie. Ik bots voortdurend op de muren van onze hokjesgeest. Met deze voorstelling wil ik bereiken dat grenzen vervagen. Dat een moslim een kijkje krijgt in de christelijke keuken en andersom. Dat mannen na afloop hun feminiteit ervaren, vrouwen trots zijn op hun kracht en de mens diens gelaagdheid omarmt. Ik wil dat het publiek het eendimensionale identiteitsdenken doorbreekt.”

De zoektocht van een transgender naar ware vrijheid

Website: stichtingpubliekewerken.nl mounirsamuel.nl

‘Mounir toont zich de meester van het ongemak. Met deze autobiografische aanpak legt hij een flink aantal pijnlijke aders bloot in de Nederlandse maatschappij.’– Winq

‘Hoewel de voorstelling zeer persoonlijk is, gaat het uiteindelijk over dingen die groter zijn dan hijzelf: geloof, verandering, de mens.’ – Theaterkrant

 

Deel deze voorstelling:   E-mail