Klassiek

Grote Kerk

T/M 26 JAAR € 15,-
SERIEPRIJS € 29,25

De solistische topklasse van het Nederlands Kamerkoor is in goede handen bij Grete Pedersen, dirigent van het wereldberoemde Noors Solistenkoor, in een muzikale hervertelling van de klassieke Orpheus-mythe. Henzes Orpheus Behind the Wire, geschreven voor een twaalfstemmig a-capellakoor, geeft een hedendaagse twist aan het verhaal van Orpheus en Eurydice. Het werk wordt gerekend tot de meer toegankelijke composities van Henze en bestaat uit een samenspel van klanken en lijnen die soms transparant en soms overweldigend zijn, en perfect aansluiten bij deinvoelende slag van Grete Pedersen.

De Orphic Songs van Ørjan Matre, gecomponeerd in opdracht van het Noors Solistenkoor, gaan in op het orfisme, een religieuze beweging die ontstond in de oud-Griekse cultuur en was gericht op de Orpheus-mythe. Matre baseerde zich voor dit werk op de oud-Griekse poëzie en verschillende orfische hymnes. Deze twee composities worden afgewisseld met werken van Monteverdi waardoor een traditionele én moderne muzikale blik ontstaat op de mythe van Orpheus.

#a capella #traditioneel #hedendaags

Delen uit Hans Werner Henze Orpheus Behind the Wire
delen uit Claudio Monteverdi Sestina: Lagrime d’amante al sepolcro dell’amata
delen uit Ørjan Matre Orphic Songs