Visueel theater

Nieuwe makers | Jörgen Tjong A Fong

De smaak van Friesland

Kies een datum / tijd:

Rabobank zaal

INCL. DINER € 27,50
SERIEPRIJS € 25,-

dinsdag

23 oktober   2018

  18:00 uur
woensdag

24 oktober   2018

  18:00 uur
donderdag

25 oktober   2018

  18:00 uur
Rabobank zaal

INCL. DINER € 27,50
SERIEPRIJS € 25,-

In 'De Smaak van Friesland' is eten de rode draad. Of het nu gaat om het lekkerste eten, het dierbaarste familierecept, een herinnering aan het land van herkomst, een grappig verhaal, een illustratief voor het geleefde leven: we vragen 9 Leeuwardenaren van verschillende leeftijd en afkomst dit kostje voor ons te koken – live on stage terwijl ze vertellen over de door hun gekozen maaltijd en hun leven. Het publiek hoort de recepten en levensverhalen, en kan genieten van 9 verschillende gerechten.

Eten als verbinding
Eten is belangrijk in veel culturen. Tijdens de meeste feesten (en feestjes), rituelen en tradities heeft het samen eten een prominente rol. Het versterkt de familiebanden en toont de solidariteit tussen vrienden. Maar samen eten werkt niet alleen onder familie en bekenden. Het helpt ook bij nieuwe ontmoetingen! Samen eten is de ideale setting om makkelijk met iemand anders in contact te komen, te praten en elkaar te leren kennen.

Persoonlijke wortels in Leeuwarden
Naast de recepten voor de gerechten vragen we de 9 Leeuwardenaren ook naar hun leven in Leeuwarden. Hoe ze hier verzeild raakten en zich hier ‘geworteld’ hebben. Of wellicht wonen ze hier al heel lang en kunnen ze zich geen ander thuis voorstellen.

Daar gaat het in De Smaak van Leeuwarden dan ook om. Ontmoeting door samen eten, en erachter komen dat de stad zijn bekende en zijn minder bekende bewoners heeft. Dat we in deze mobiele tijden van de 21ste eeuw niet allemaal dezelfde persoonlijke geschiedenis hebben. Dat je thuis voelen niet altijd zo makkelijk is. Dat eten daar bij helpt, maar herkenning en erkenning van anderen wellicht nog meer.

Maakproces en presentatie
Op basis van onderzoek naar de recente geschiedenis en ontwikkelingen in Leeuwarden formuleren we 9 profielen voor hoofdpersonen. Aan de hand hiervan gaan we op zoek en bezoeken meerdere communities, organisaties, bedrijven en events. We praten met hen over eten en andere belangrijke dingen in het leven. Op basis van deze gesprekken worden de spelers geselecteerd.

Samen met hen worden korte scripts geschreven waarin het daadwerkelijk koken de context vormt. Het gekozen gerecht is de aanleiding voor de verdere vertelling. We beginnen als een kook-show waarin verteld wordt wat er wordt gemaakt en hoe dat het beste gedaan wordt, met steeds meer uitstapjes naar andere onderwerpen en thema’s die belangrijk zijn om de ‘kok’ in kwestie beter te leren kennen. Elk verhaal duurt 10 – 15 minuten. Daarna zoomen we in op het volgende verhaal. Sommige verhalen worden versterkt door een professionele speler. Deze kan de hoofdpersoon helpen zijn verhaal te vertellen door bijvoorbeeld vragen te stellen of delen van het verhaal over te nemen.

Aan het einde van de voorstelling kan het publiek bij de verschillende koks eten halen en onder het genot hiervan verder met elkaar in gesprek. Het publiek zit bij de ‘koks a.k.a vertellers’ op het podium, dat als het ware getransformeerd is in een waar eetplein zoals je op veel markten over de hele wereld terugziet.


Serie Nieuwe Makers
Deze voorstelling is onderdeel van de serie Nieuwe Makers. Wilt u de hele serie bestellen? Klik dan hier voor meer informatie.

Website: harmonie.nl

Deze voorstelling is onderdeel van de serie Nieuwe Makers