Toneel

Nhung Dam i.s.m. Wat We Doen | Nieuwe makers

Om des gewetens wille

Paleis van Justitie

Prijs € 15,-
SERIEPRIJS € 12,50

Korting met dbiebpas

Paleis van Justitie

Prijs € 15,-
SERIEPRIJS € 12,50

Korting met dbiebpas

‘Om des Gewetens Wille’ is gebaseerd op een bekende rechtszaak uit de Tweede Wereldoorlog ‘het Leeuwarder Arrest’. Op basis van deze bekende zaak maakte WAT WE DOEN een voorstelling voor de rechters en officieren van justitie in Noord-Nederland. Met regisseur Floris van Delft maakt Nhung Dam een remake voor het publiek met Het Paleis van Justitie als het ultieme decor voor deze voorstelling.

Het is 1943. Drie rechters in Leeuwarden weigeren om een man te veroordelen tot een straf in werkkamp Erika. De omstandigheden in het kamp zijn zo slecht dat ze het niet kunnen 'om des gewetens wille'. De Duitse bezetter is kwaad en de rechters moeten onderduiken. Nu is het 65 jaar later. Drie rechters krijgen een zaak van een jongeman die bezig zou zijn met het beramen van een aanslag op de minister-president. Tijdens de behandeling van de rechtszaak door de drie rechters begint de politiek zich ermee te bemoeien. Blijven de rechters onafhankelijk of gaan ze met de politiek mee?

Het publiek bepaalt of ze de uitspraak volgen, of dat ze protest aantekenen ‘om des gewetens wille’.

Inclusief inleiding met toelichting van het Leeuwarder Arrest door:

  • donderdag 1 november: mr. L.T. (Leo) Wemes, persraadsheer;
  • vrijdag 2 november: mr. A.R. (Fred) van der Winkel, president;
  • zaterdag 3 november: mw.mr. I.A. (Ietje) Vermeulen, persraadsheer.


Na afloop van de voorstelling is er gelegenheid om in De Harmonie met de acteurs en inleiders na te praten.
 
Tentoonstelling
‘In de hal van het paleis van justitie hebben de foto’s van de 3 raadsheren en de griffier van het ‘Leeuwarder arrest’ van 25 februari 1943 een vaste plek gekregen. Een historisch arrest dat beter bekend is onder naam ‘Om des gewetens wille’. Speciaal voor de toneelvoorstellingen is het originele arrest en de toga van voorzitter Viehoff uit het archief gehaald. Ook het boek van Herman Hermans over het arrest kan worden bekeken.”. Tevens is de zittingszaal waar de uitspraak van het Arrest plaatsvond te bezichtigen.

Regie / tekst: Floris van Delft \
Remake: Floris van Delft i.s.m. Nhung Dam
Acteurs: Nhung Dam, Arend Brandligt, Howard van Dodemont

Met dank aan: Ank van Eekelen, Jan van der Groen, Rolf de Groot, Rino Verpalen, Fred van der Winkel en Maas theater en dans
Fotografie: Ruben van VlietSerie Nieuwe Makers
Deze voorstelling is onderdeel van de serie Nieuwe Makers. Wilt u de hele serie bestellen? Klik dan hier voor meer informatie.

Deze voorstelling is onderdeel van de serie Nieuwe Makers