Toneel

april

Grote zaal

19:15 uur | inleiding gratis, wel reserveren

Geïnspireerd op het invloedrijke boek Oriëntalisme van Edward Saids maakt Guy Weizman een grote interdisciplinaire voorstelling over hoe Oost en West op dit moment naar elkaar kijken. All the perfumes of Arabia is een mix van dans en dialoog waarin verschillende perspectieven met elkaar in gesprek gaan, botsen en versmelten. Kijken we nog steeds door koloniale ogen naar de Ander? En wat vindt die Ander daar dan van?

In 1978 scheef de Palestijns-Amerikaanse hoogleraar Edward Said het invloedrijke boek Oriëntalisme. Uitgangspunt van het boek is dat de romantisch-kolonialistische blik waarmee het Westen naar het Oosten – het Midden-Oosten en Azië – kijkt, invloed heeft op de manier waarop het Westen die gebieden behandeld en bestudeerd. Die blik wordt versterkt door culturele uitingen als films, theater en literatuur, waarin een exotisch, niet bestaand Oosten wordt geconstrueerd dat sensueel, primitief, irrationeel en ‘onverlicht’ is. Een witte bril, zegt Said, beperkt zo de blik waarmee vanuit het Westen naar het Oosten wordt gekeken. Saids boek was van grote invloed op het denken over hoe het kolonialisme, zelfs na het einde van de koloniën het westerse denken beïnvloed, maar ook invloed heeft op hoe het ‘Oosten’ naar zichzelf kijkt.

Geïnspireerd op Saids boek maakt Guy Weizman, in samenwerking met Schauspiel Hannover, een grote interdisciplinaire voorstelling over hoe Oost en West op dit moment naar elkaar kijken. Kijken we nog steeds door koloniale ogen naar de Ander? En wat vindt die Ander daar dan van?

Tijdens het repetitieproces zijn zowel de Mauritaanse schrijver Mohammedou Ould Slahi als de Nederlandse schrijver Rik van den Bos in het repetitielokaal aanwezig. En ook de acteurs en dansers zijn uit verschillende culturen uit Oost en West afkomstig. Zo ontstaat een interdisciplinaire dialoog waarin verschillende perspectieven met elkaar in gesprek gaan, botsen en versmelten. En die aan de aan de toeschouwer de vraag stelt: met welke blik kijk jij naar de Ander en zijn plek in de wereld?

Regie: Guy Weizman
Choreografie: Roni Haver
Tekst: Mohammedou Ould Slahi & Rik van den Bos & Fatemeh Ekhtesari
Cast: Sarah Janneh, Sanne den Hartogh, Anja Herden, Bien de Moor, Igor Podsiadly, Jésula Toussaint Visser, Tamer Nafar, en anderen.
Met live muziek door :Asko Schonberg Ensemble en Slagwerk den Haag
Decor: Ascon de Nijs

met welke blik kijk jij naar de Ander en zijn plek in de wereld?