Toneel

april

Grote Zaal

19:15 uur | inleiding gratis, wel reserveren

Een interdisciplinaire (bijna) musical door Guy Weizman, NITE en Schauspiel Hannover.

Durven we onze vooroordelen écht te bevragen? Of zijn we daar te politiek correct voor geworden? Hoe gaan we vooruit zonder elkaar kwijt te raken?

Yara’s Wedding is een interdisciplinaire (bijna) musical onder regie van Guy Weizman, met tekst van Antigone Akgün, Rik van den Bos, Rasit Elibol en Mohamedou Ould Slahi Houbeini. Samen schreef deze unieke groep schrijvers – geïnspireerd door Edward Said en zijn beroemde boek ‘Orientalism’ - een nieuwe toneeltekst over het framen van de ander op basis van afkomst, kleur, geaardheid, sociale status en culturele conflicten. Geen confrontatie wordt vermeden in deze zeer muzikale en levendige voorstelling met 15 acteurs, dansers, zangers en muzikanten van verschillende achtergronden en nationaliteiten.

SPOILER ALERT
Yara, Greta, Sebastian en Tony zijn jeugdvrienden. Ze groeiden op in dezelfde buurt en brachten samen lange, natte zomers door. Ze waren onafscheidelijk tot die ene avond. De avond dat het herenhuis afbrandde.

12 jaar later trouwt Yara met Sebastian. Ter gelegenheid van het feest gaan (oude) vrienden en familie op reis. Ver verwijderd van hun vertrouwde omgeving, worden nieuwe banden gesmeed en komen oude conflicten aan het licht. In de carrousel van confrontaties, ontmoetingen en situaties op de bruiloft wordt iedereen langzaam zo dronken en emotioneel, dat niemand naar bed wil totdat alles wat gezegd of gedaan moet worden, is gezegd of gedaan.

OVER NITE
In een zoektocht naar betekenis in een snel veranderende wereld maakt NITE (nationaal interdisciplinair theater ensemble) voorstellingen die even spectaculair en verweven zijn als de wereld zelf. Na SALAM, Brave New World 2.0, Before/After en The Underground, speelt NITE nu Yara's Wedding. Yara's Wedding is een coproductie van NITE (Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni, Slagwerk Den Haag en Asko|Schönberg) en Schauspiel Hannover.

Regie: Guy Weizman
Choreografie: Roni Haver
Compositie: Lora Deniz
Tekst: Mohammedou Ould Slahi & Rik van den Bos & Antigone Akgün & Rasit Elibol
Met livemuziek door Asko|Schönberg en Slagwerk den Haag
Cast: Sarah Janneh, Sanne den Hartogh, Anja Herden, Bien De Moor, Igor Podsiadly, Jésula Toussaint Visser, Nicolas Matthews, Katherina Sattler
Muzikanten: Jochem Braat, Karima El Fillali, Niels Meliefste
Decor: Ascon de Nijs
Kostuums: MAISON the FAUX
Dramaturg: Friederike Schubert
Muzikaal dramaturg: David Dramm
NITE: Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni + Schauspiel Hannover + Asko Schonberg Ensemble + Slagwerk Den Haag

met welke blik kijk jij naar de Ander en zijn plek in de wereld?