Klassiek

STANDAAR € 33,-
T/M 29 JAAR € 13,50

19:15 uur | inleiding gratis, wel reserveren

Is nostalgie een muzikale bron? Ja, celliste Harriet Krijgh laat een rivier van weemoed ontspringen. Drie componisten op de oever: Smetana die in zijn symfonische gedichtencyclus ‘Má Vlast’ de Moldau mist; Edward Elgar die met ‘Enigma variations’ hartverscheurend mooie variaties voor zijn dierbaren schreef en de Spaansbloedige violist en componist Édouard Lalo, die in Parijs last van heimwee heeft – de strijkers van het NNO laten het overtuigend horen.

Programmawijziging
Op verzoek van Harriet Krijgh is er een programmawijziging. Zij speelt het Celloconcert nr.1 in C van Joseph Haydn in plaats van het Concert voor cello en orkest van Lalo.

Het celloconcert van Haydn geldt als een van de beste vroege werken van Haydn. De muziek stroomt over van een verbluffende vindingrijkheid; herinneringen aan een rococo-idioom zijn in een zuiver klassieke vorm gegoten. Het werk behoort sindsdien tot het standaardrepertoire voor cello. Het eerste deel begint met een struis gepunteerd ritme, maar de statigheid wordt al snel verruild voor een meer zangerige sfeer met beweeglijke triolenpassages. Met een lang aanzwellende toon zingt de cello zich los van het orkest in het Adagio, dat de expressieve mogelijkheden van het instrument ten volle uitbuit: tijdelijk verduisteren donkere wolken het overheersende meditatieve lyrisme. Na de geestelijke verdieping van het tweede deel klinkt de uitbundige finale met zijn solistische vuurwerk als een heerlijke zwelgpartij van losgeslagen virtuositeit.

dirigent: Kerem Hasan

Website: www.nno.nu