Toneel

Op hoop van zegen

Dood Paard

zaterdag

2

december
2023

20:30 uur

Bovenzaal

Prijs € 22,50
incl. garderobe en pauzedrankje

zaterdag

2

december
2023

20:30 uurBovenzaal

Prijs € 22,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Theatercollectief Dood Paard maakt eigenzinnige, humoristische, actuele en rauwe voorstellingen. In deze hedendaagse versie van Op hoop van zegen haalt het collectief de scherpste kanten van Heijermans' meesterwerk naar boven. Het verhaal van de roekeloze ondernemer die meent geen andere keuze te hebben en het uitgebuite arme vissersgezin is ook herkenbaar voor bijvoorbeeld pakketbezorgers of bagagepersoneel van nu. Een voorstelling als een mokerslag voor ons geweten.

Het verhaal:
Nadat Heijermans zich had verdiept in de misstanden in de zeevisserij schreef hij een aanklacht tegen reders die vissersschepen als ‘drijvende doodskisten’ het water opstuurden om het verzekeringsgeld op te strijken. Het glorieuze ondernemerschap op zee, waar Nederland vaak trots op is, verliest hier al haar glans. Het verhaal van de roekeloze ondernemer die meent dat hij geen andere keuze heeft en het armzalige vissersgezin dat wordt uitgebuit grijpt nog steeds aan. Maar niet alleen een hedendaagse visser, ook pakketbezorgers of het bagagepersoneel van Schiphol zouden zich erin herkennen. De storm die door het stuk raast is zo hevig, alsof de klimaatcrisis al voelbaar is. Op een scène waarop voortdurend de wind zal gieren, haalt Dood Paard in en uitgebeende versie van Op hoop van zegen de scherpste kanten van dit meesterwerk naar boven. Een voorstelling als een mokerslag voor ons geweten. 

Over Toneelgezelschap Dood Paard: 
Dood Paard maakt voorstellingen op basis van uiteenlopende inspiratiebronnen: klassieke teksten, moderne klassiekers, nieuwe teksten, actuele thema’s. Het werk is eigenzinnig en open, rauw en filosofisch, humoristisch en pijnlijk, controversieel en bejubeld, uitzinnig en ingetogen.


Credits:
Origineel: Herman Heijermans (1900)
Concept en spel: Joachim Robbrecht, Manja Topper, Kuno Bakker, Tomer Pawlicki, e.a.

 

Deel deze voorstelling:   E-mail