Opera

Powder Her Face

Nederlandse Reisopera

vrijdag

26

januari
2024

20:15 uur

Grote Zaal

Prijs € 38,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:15 uur | inleiding gratis, wel reserveren

vrijdag

26

januari
2024

20:15 uurGrote Zaal

Prijs € 38,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:15 uur | inleiding gratis, wel reserveren

Deze opera uit 1995 is gebaseerd op het roerige leven van Margaret Campbell, Hertogin van Argyll. Zij viel door een seksschandaal in 1963 in ongenade bij de Britse high society. In de opera kijkt de hertogin terug op haar turbulente leven. Spraakmakend door enkele openhartige pikante getinte scènes, en actueel doordat het een van de eerste gevallen van ‘trial by media’ was. Regisseur Paul Carr bekend om zijn kleurrijke en filmische ensceneringen zorgt voor de verbeelding van het libretto van Philip Hensher.

Het verhaal:
De opera begint in 1990 wanneer Hertogin Margaret Campbell een teruggetrokken leven lijdt en op haar hotelkamer terugkijkt op haar turbulente leven. Adès beschrijft het tragische huwelijk tussen haar en de Hertog van Argyll dat in de jaren ’50 strandt wanneer Margaret een ober verleidt, die haar ontrouw aan de grote klok hangt. Het komt tot een bittere scheiding die begin jaren ’60 in de pers uitvoerig beschreven wordt. Dagelijks lekte er door haar echtgenoot gefabriceerde informatie naar buiten vanuit de rechtszaal: had ze echt bijna 100 minnaars gehad? Maar het meest belastende bewijsmateriaal was een serie Polaroidfoto’s waarop te zien was hoe ze een man oraal bevredigde, terwijl ze slechts gehuld was in een parelsnoer. De identiteit van de man is tot op vandaag geheim gebleven…

Over de muziek:
Schandaal bij de première in 1995
De opera werd een schandaal op zich, bij de première in 1995: Adès geïnspireerde verklanking van een pijpscène werd niet gepruimd door de radio. Het leverde Adès bekendheid op, maar dat de opera nog wordt gespeeld, is vooral te danken aan de weergaloze muziek, in een idioom dat rijkelijk put uit vooroorlogse dansmuziek, en dan op z’n smerigst.

Taal: Gezongen in het Engels met Nederlandse en Engelse boventiteling.

Inleiding:
Bij deze voorstelling is een gratis inleiding beschikbaar. Reserveer je tickets via de website.


Credits:
Artistiek team:
Muzikale leiding: Otto Tausk
Regie: Paul Carr
Bewegingsregisseur: Carmine De Amicis
Decor- en kostuumontwerp: Dominique Wiesbauer
Lichtontwerp: Thomas C. Hase
Dramaturg: Michiel Bijmans

Cast:
Duchess: Clare Presland
Hotel Manager: John Savournin
Maid: Gina Gloria Tonel
Electrician: Alexander Sprague
Dansers: NN
Met begeleiding door een ensemble van 15 musici van Phion, orkest van Gelderland & Overijssel

Deze voorstelling is onderdeel van de serie Opera

“Adès heeft de suite volgestopt, maar met alleen maar lekkers; het is een bruisende partituur vol verleiding en met een hoge informatiedichtheid. Het is een bruisende partituur vol verleiding.” De Volkskrant over Powder Her Face (2019)

 

Deel deze voorstelling:   E-mail