Dans

The United Ukrainian Ballet | Kylián, Lightfoot, León

Dancing in Defiance

donderdag

19

oktober
2023

20:15 uur

Grote Zaal

Prijs € 39,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:45 uur | dansvoorafje

donderdag

19

oktober
2023

20:15 uur



Grote Zaal

Prijs € 39,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:45 uur | dansvoorafje

Na het succesvolle Giselle komt dit gezelschap met een uniek drieluik, met werk van vier toonaangevende choreografen: Alexei Ratmansky, Jiří Kylián en Sol Léon en Paul Lightfoot. Drie choreografieën die elk op hun eigen manier passen bij dit bijzondere gezelschap, van een persoonlijk antwoord op de oorlog tot een gebaar van de Nederlandse danswereld om het Oekraïense gezelschap een warm welkom te heten.

The United Ukrainian Ballet Company bestaat uit meer dan 60 gevluchte Oekraïense dansers die hun thuisland zijn ontvlucht na het uitbreken van de oorlog. Elke danser heeft zijn/haar eigen verhaal over hoe ze de veiligheid bereikten om zich bij het gezelschap aan te sluiten dat gevestigd is in Den Haag. Dancing in Defiance is een avondvullende beleving waarbij u vanuit uw theaterstoel geniet van wereldberoemde choreografieën gedanst door een uniek gezelschap bij elkaar gebracht door oorlog.

Over Wartime Elegy (Alexei Ratmansky): 
Wartime Elegy is Ratmansky's eerste nieuwe ballet sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Hoewel de choreograaf een uitgesproken tegenstander is van Poetins invasie, is dit werk niet openlijk politiek. In plaats daarvan is de tedere dans, uitgevoerd op zowel Oekraïense componist Valentin Silvestrov's beklemmende muziek voor piano en strijkers, als op levendige traditionele volksmuziek, een liefdesbrief aan het Oekraïense volk - een eerbetoon aan de vreugde die zij vinden in hun kenmerkende cultuur, aan hun veerkracht en aan hun hoop op een vreedzame toekomst. Wartime Elegy wordt uitgevoerd door acht dansers. Elk individu krijgt de kans om te schitteren, maar dit ballet gaat vooral over de groep, een ode aan de collectieve onderlinge verwevenheid.

Over Falling Angels (Jiří Kylián):
Falling Angels was het eerste stuk dat in Den Haag door de dansers werd gerepeteerd. De company bestond toen alleen nog maar uit vrouwen. Mannelijke dansers hadden op dat moment nog geen toestemming om Oekraïne te verlaten en moesten blijven om te vechten. Falling Angels is dan ook een werk voor acht vrouwen en ontstaan als een hommage aan vrouwelijke performers. Jiří Kylián probeert de twee tegenstrijdige elementen, discipline en vrijheid, naast elkaar te laten bestaan. Falling Angels is een werk over performers en de kunst van het performen, met al zijn souplesse, angst, kwetsbaarheid, onzekerheid en humor. Het staat symbool voor een strijd tussen saamhorigheid en onafhankelijkheid, een dilemma dat ons allen volgt van de wieg tot het graf.

Over Step Lightly (Sol León en Paul Lightfoot):
Step Lightly betekende het begin van de samenwerking tussen León en Lightfoot. Hun grootste en belangrijkste invloed was het emotionele zingen van Bulgaarse vrouwen; zij zongen generaties lang in koor over de seizoenen en de natuur. Je hoort in hun zingen zowel de kracht als hun kwetsbaarheid. Dit gegeven heeft León en Lightfoot geïnspireerd om een wereld te scheppen die de kracht van de natuur aanvult. De zes dansers beelden zowel die familiebanden uit als de eenheid die ze samen voelen. 


Credits Wartime Elegy:
Choreografie: Alexei Ratmansky
Decorontwerp: Wendall K. Harrington
Kostuumontwerp: Moritz Junge
Kunst: Matvi Vaisberg
Lichtontwerp: Reed Nakayama

Credits Falling Angels:
Choreografie: Jiří Kylián
Assistant-choreograaf; Roslyn Anderson
Muziek: Steve Reich
Kostuumontwerp: Joke Visser
Lichtontwerp: Jiří Kylián (concept), Joop Caboort (realisatie)

Credits Step Lightly:
Choreografie, decor, licht en kostuums: Sol Léon en Paul Lightfoot
Muziek: Le Mystère des Voix Bulgares
Kostuumsupervisie: Joke Visser

Triple Bill

Deze voorstelling is onderdeel van de serie Dans

"Wartime Elegy is a personal response to a particular moment in time, but Ratmansky has created a work of art that speaks to the universal human spirit and the quest to pursue life, liberty and our own happiness." Seattle Times over Wartime Elegy

 

Deel deze voorstelling:   E-mail