Klassiek

Triangolo Frisone

Fan Lânskip en Leafde

vrijdag

21

juli
2023

20:15 - 21:45 uur
Met pauze

Doopsgezinde kerk

Prijs € 25,-

Organisatie Appassionata

vrijdag

21

juli
2023

20:15 - 21:45 uur
Met pauzeDoopsgezinde kerk

Prijs € 25,-

Organisatie Appassionata

Peter van der Zwaag – orgel
Elizabeth Kooy – sopraan
Nynke Jaarsma – hobo
 
Dichters schrijven poëzie over liefde én het landschap. Componisten vertolken hun gevoelens over het landschap en de liefde in muziek. Een combinatie van poëzie én muziek is al eeuwenoud.
 
Op het zeer gevarieerde programma staan werken uit de 17de tot en met de 21ste eeuw. Van bekende componisten als Rameau en Händel maar ook van onbekendere componisten als Jenni Brandon en Nynke Jaarsma.
Poëzie van Chippewa-indianen, Ovidius en Baukje Wytsma.
 
Het programma wordt afgesloten met de première van drie Friese liederen, gebaseerd op drie gedichten van Baukje Wytsma (1946-2022), getoonzet door Nynke Jaarsma.

Programma o.a.:
 
Uit Love Songs: Lullaby ; Love Song Chippewa ; Love Song from Andes – Junni Brandon (1977)
Air dans le goût de la romance – Jean Philippe Rameau (1683-1764)
Venus and Adonis – G.F. Händel (1685-1759)
Pastorale per organo – Bernardo Pasquini (1637-1710)
Trije lieten: Yn dizze stjerrenacht ; Jûchhei ; Ganderwipper – Baukje Wytsma (1940-2022) / Nynke Jaarsma
 
 
Triangolo Frisone
 
Elizabeth Kooy studeerde Godsdienstwetenschap aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Na de master te hebben afgerond studeerde ze klassieke zang bij Hanneke de Wit aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Ook volgde ze lessen en masterclasses bij, onder andere Margreet Honig, Claron McFadden en Emma Kirkby.
Elizabeth was als soliste te horen met divers repertoire. Van Monteverdi, Bach en Händel tot modern-klassieke muziek. Naast de Johannes Passie van Bach behoort o.a. ook het Magnificat van Rutter, de Petite Messe Sollenell van Rossine en Ein Deutsches Requiem van Brahms tot haar repertoire.
 
Nynke Jaarsma is op haar tiende begonnen met hobospelen. Zij kreeg de smaak flink te pakken, kwam terecht bij het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest en ging vervolgens hobo studeren aan het conservatorium in Amsterdam. Haar docenten waren Huib Nieuwenhuizen, Koen van Slogteren en Carlo Ravelli.
Na haar afstuderen is Nynke zich, naast het hobospelen, altijd blijven verdiepen in veel aspecten van het muziekvak, waaronder doceren, dirigeren, arrangeren, componeren en het bedenken van muziekmethodes.
Ook heeft ze enkele jaren als remplaçant gespeeld bij het Noord Nederlands Orkest.
 
Peter van der Zwaag studeerde orgel bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en behaalde in 2015 zijn diploma Master of Music. Daarnaast studeerde hij bijvak klavecimbel bij Johan Hofmann. Hij won diverse prijzen op verschillende concoursen, waaronder de tweemaal de eerste prijs op het Internationale Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck (2017 en 2019). Hij volgde masterclasses bij o.a. Luigi Ferdinando Tagliavini, Lorenzo Ghielmi, Wolfgang Zerer, Eric Lebrun, Guy Bovet en Ben van Oosten. Hij heeft een breed repertoire, met een bijzondere interesse voor 16e – en 17e -eeuwse muziek.
Peter van der Zwaag is vanaf 1 april 2023 organist van het Müller orgel in de Grote of Jacobijner Kerk Leeuwarden.
 

 

Deel deze voorstelling:   E-mail