Jongeren

Tryater

Skûmbek

Accent zaal

Prijs € 15,-
incl. garderobe

Accent zaal

Prijs € 15,-
incl. garderobe

Alles is precies zoals je van een soap mag verwachten. De huizen zijn perfect. De inrichting komt rechtstreeks uit een interieurtijdschrift en de bewoners zal je nooit op een modeflater betrappen. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Natuurlijk hebben de bewoners problemen. Maar zelfs die zijn perfect geregisseerd. Zo’n volmaakt leven is echter niet vol te houden. Langzaam raakt de boel ontregeld...

Hoe zit het met je eigen leven: is dat perfect? Is je leven net zo ideaal als op je Instagram? Doe je precies wat anderen van je verwachten of juist waar je zelf zin in hebt? Wat doe je wanneer je je even onzeker voelt? Volg je je impulsen of gedraag je je zoals het hoort?

De jongerenvoorstelling Skûmbek gaat over de strijd tussen aanpassen of ergens uitbreken. Doe je wat er van jou wordt verwacht of geef je gehoor aan je opwellingen? Laat je alle grenzen los en wordt het een gezellige chaos of loopt het soms uit op een regelrechte ramp?

Tryater en Theaterfestival Jonge Harten vroegen Karel Hermans en Aukje Schaafsma om een voorstelling te maken voor jongeren. Ze lieten zich inspireren door soapseries, verwachtingspatronen en sociale conventies. Samen met Eva Meijering en Mathieu Wijdeven maken zij een aansprekende en ontregelende voorstelling over de worsteling die elke puber in zijn leven meemaakt: volg ik mijn impulsen of houd ik mezelf in bedwang? Gebruik ik mijn fantasie of speel ik op safe?

Skûmbek is een co-productie van Tryater, Theaterfestival Jonge Harten en Station Noord.

 

Karel Hermans was eerder bij Tryater te zien in de jongerenvoorstelling Holes (een coproductie met De Jonge Republiek). Aukje Schaafsma maakte onlangs bij Meeuw Jeugdtheaterschool de voorstelling Je kind lijkt stommer op een brommer. Beiden volgen een vierjarig talent-ontwikkelingstraject bij Tryater.


Concept en spel: Karel Hermans, Aukje Schaafsma, Eva Meijering, Mathieu Wijdeven
Eindregie: Silvia Andringa
Vormgeving: Anne Brouwer, Pim Kraan
Kostuums: Hanne Pierrot
Muziek: Douwe Dijkstra
Techniek: Ben Vrielink, Binte Fokkema
Lichtontwerp: Henk van der Kooi

Een ontregelende soap over voorspelbaarheid of een voorspelbare soap over ontregeling