Wachten op Godot

Het Nationale Theater | Erik Whien

Met Wachten op Godot komt ‘het beste toneelstuk aller tijden’ terug in de theaters. Geregisseerd door Erik Whien, dé Beckett-regisseur van deze tijd. Jaap Spijkers, Mark Rietman, Joris Smit en Bram Coopmans spelen in dit meesterwerk, dat eeuwig blijft intrigeren. Vol hilariteit, absurditeit, bolhoeden en een boom.
 

Het verhaal:
Twee mannen met bolhoed, Vladimir en Estragon, zitten op een landweg bij een boom. Ze wachten op een zekere Godot en doden hun tijd met grote vragen en kleine bezigheden. Ene Pozzo komt langs, die een andere man, Lucky, aan een touw meesleept. Als zij na een wonderlijk gesprek weer vertrekken, valt er niets anders te doen dan verder te wachten. Ondertussen verstrijkt de tijd. Het wordt nacht, een nieuwe dag breekt aan. In onwetendheid blijven Vladimir en Estragon wachten, “want als hij komt, dan zijn we gered”.

 

In 2009 regisseerde Erik Whien Wachten op Godot, toen ‘zijn eerste Beckett’. De voorstelling werd lovend ontvangen. Na successen met Eindspel, Krapps laatste band en Happy Days zet hij na vijftien jaar opnieuw zijn tanden in dit poëtische, absurde en grappige toneelstuk.

Quote regisseur Erik Whien:
“Met Beckett is de cirkel pas echt rond als je terugkeert bij het begin. Zijn werk gaat in essentie over tijd. Door terug te keren naar dit stuk dat ik als jonge regisseur maakte, ga ik in feite in dialoog met mezelf. In wezen is het leven een raadsel, wat doen we hier? Hoe geven we het zin? De teksten van Beckett durven deze grote vragen te stellen. Ik ben als maker de afgelopen jaren dichter bij mijn eigen kern gekomen. Door het verlies van dierbaren, door het besef van eindigheid, komt er een rauwe werkelijkheid op tafel te liggen. We zijn hier maar kort en we hebben alleen elkaar en de natuur. Vanuit dit gegeven wil ik het stuk nog eerlijker regisseren, dichter bij de kern proberen te komen.”


Inleiding:
Bij deze voorstelling is een gratis inleiding beschikbaar. De filosofische stroming en de historische context komen aan bod. Ook zijn strikte regieaanwijzingen en welke vrijheden die opleveren. En 'wat is het verschil tussen zinloos en absurd?'. In deze crash course word je in een half uur Beckett-kenner. Reserveer je tickets via de website.

Credits
Tekst:                          Samuel Beckett
Vertaling:                    Jacoba van Velde
Regie:                          Erik Whien
Cast:                            Jaap Spijkers, Mark Rietman, Bram Coopmans en Joris Smit
Scenografie:                Studio Dennis Vanderbroeck
Kostuums:                   Rebekka Wörmann
Licht:                           Julian Maiwald
Educatiemakers:         Tim Lafeber en Laura van Zuijlen
Campagnebeeld:        Anne Claire de Breij
Repetitiefotos:            Koen Veldman

Lees meer
Lees minder

Praktische informatie

Datum & tijd
vr 19 april 2024
vr 19 april 2024
20:30 uur
Locatie/zaal
Middenzaal
19:30 uur | inleiding gratis, wel reserveren, korting met dbiebpas
Inclusief garderobe en pauzedrankje

Tickets

vr 19 april 2024 vr 19 apr 20:30 uur
Standaard € 24,50
20:30 uur Standaard € 24,50
Bestel ticketsTickets
Tickets bestellen

Media

Extra

Theaterplus

Er wordt een tafel gereserveerd in het Theatercafé. Vooraf koffie of thee met iets lekkers en na afloop een drankje met hapjes.

meer informatie
Met Arriva naar De Harmonie
Met het Arriva OV-ticket kun je op de dag van je theaterbezoek voor slechts € 9,95 reizen met Arriva.
meer informatie
Onze nieuwsbrief ontvangen?

Zoeken