Toneel

Wachten op Godot

Het Nationale Theater | Erik Whien

vrijdag

19

april
2024

20:30 uur

Middenzaal

Prijs € 24,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:30 uur | inleiding gratis, wel reserveren

vrijdag

19

april
2024

20:30 uurMiddenzaal

Prijs € 24,50
incl. garderobe en pauzedrankje

19:30 uur | inleiding gratis, wel reserveren

Deze toneelklassieker is terug in de theaters! Geregisseerd door Erik Whien, dé Beckett-regisseur van deze tijd, die eerder onder andere Eindspel en Happy Days maakte. Jaap Spijkers, Mark Rietman, Joris Smit en Bram Coopmans spelen in dit meesterwerk over twee mannen die wachten op een zekere Godot. Vol hilariteit, absurditeit, bolhoeden en een boom.

Het verhaal:
Twee mannen met bolhoed, Vladimir en Estragon, zitten op een landweg bij een boom. Ze wachten op een zekere Godot en doden hun tijd met grote vragen en kleine bezigheden. Ene Pozzo komt langs, die een andere man, Lucky, aan een touw meesleept. Als zij na een wonderlijk gesprek weer vertrekken, valt er niets anders te doen dan verder te wachten. Ondertussen verstrijkt de tijd. Het wordt nacht, een nieuwe dag breekt aan. In onwetendheid blijven Vladimir en Estragon wachten, “want als hij komt, dan zijn we gered”.

“Met Beckett is de cirkel pas echt rond als je terugkeert bij het begin. Zijn werk gaat in essentie over tijd. Door terug te keren naar dit stuk dat ik als jonge regisseur maakte, ga ik in feite in dialoog met mezelf. In wezen is het leven een raadsel, wat doen we hier? Hoe geven we het zin? De teksten van Beckett durven deze grote vragen te stellen. Ik ben als maker de afgelopen jaren dichter bij mijn eigen kern gekomen. Door het verlies van dierbaren, door het besef van eindigheid, komt er een rauwe werkelijkheid op tafel te liggen. We zijn hier maar kort en we hebben alleen elkaar en de natuur. Vanuit dit gegeven wil ik het stuk nog eerlijker regisseren, dichter bij de kern proberen te komen.” Regisseur Erik Whien

Inleiding:

Bij deze voorstelling is een gratis inleiding beschikbaar. De filosofische stroming en de historische context komen aan bod. Ook zijn strikte regieaanwijzingen en welke vrijheden die opleveren. En 'wat is het verschil tussen zinloos en absurd?'. In deze crash course word je in een half uur Beckett-kenner. Reserveer je tickets via de website.


Credits:
Tekst: Samuel Beckett
Vertaling: Jacoba van Velde
Regie: Erik Whien
Cast: Jaap Spijkers, Mark Rietman, Bram Coopmans & Joris Smit
Scenografie: Studio Dennis Vanderbroeck
Kostuums: Rebekka Wörmann
Licht: Julian Maiwald
Educatiemakers: Tim Lafeber & Laura van Zuijlen
Campagnebeeld:  Anne Claire de Breij
Gezelschap: Het Nationale Theater

 

Deel deze voorstelling:   E-mail