Michael starring Ben

25 juni 2024. Precies 15 jaar na het overlijden van The King Of Pop, Michael Jackson, is Michael starring Ben te beleven in De Harmonie. Er is maar één Michael Jackson. Een groot entertainer, zanger, danser en een creatief genie. Hij was en is de King of Pop. De wervelende show kreeg in Groot-Brittannië lovende kritieken. Alle grote hits passeren oor en oog. Niet alleen Michael's nummers maar ook die van de Jackson 5.

Lijkt op, klinkt als… Ben Bowman is Michael Jackson. Hij heeft zich Michael's routine zo volledig eigen gemaakt dat het lijkt alsof je werkelijk naar de King of Pop zit te kijken. Een steengoede live-band, geweldige kostuums en iconische dansnummers doen de rest. En natuurlijk komen alle hits voorbij: Thriller, Beat It, Billie Jean. Nummers die Ben Bowman allemaal live zingt.

Obsessie

Acht jaar oud was Ben toen zijn moeder hem meenam naar een concert van Jackson. "Ik ben met Michael opgegroeid," zegt Ben Bowman. "Mijn moeder had al zijn platen, mijn broer nam  video's op van televisie. Mijn moeder beloofde ons dat als Michael ooit in Engeland op zou treden, ze ons mee zou nemen. En dat deed ze. Ik was acht en herinner me het als de dag van gisteren. Vanaf dat moment was Michael een obsessie en begon ik hem na te doen. Een vriendje zei een keer dat ik als hem klonk. Toen begon het serieuze oefenen."

Ben is Michael

Er is een verschil tussen iemand nadoen of in iemands huid kruipen. Bowman wordt Michael als hij op het toneel staat. Hij bestudeerde zijn held jarenlang nauwgezet. "Niet alleen Michael als performer maar ook als mens. Ik wil dat het publiek echt het gevoel heeft dat ze naar Michael zitten te kijken, de thrill, de magie. Niet alleen dat ze een goede show zien maar bij Michael zijn. Dat is extra moeilijk omdat iedereen Michael kent. Dan is het niet voldoende de nummers en de choreografie goed uit te voeren maar moet je zorgvuldig bestuderen hoe hij loopt, praat, beweegt. Ik heb me verdiept in zijn jeugd, hoe hij is geworden wie hij was. Vanaf zijn vijfde werd hij al getraind en op zijn negende was hij voortdurend onderweg met de Jackson 5. Een bizar leven voor een jong kind. Op een gegeven moment is het dan geen imitatie meer maar zit je echt in iemands huid."

Hij hoort bij mijn leven

Bowman zingt alle nummers live. "Ik ben meer een zanger dan een danser. Voor het dansen moet ik echt heel hard werken, het zingen gaat me gemakkelijker af. Michael heeft geen gemakkelijke stem, hij heeft een groot bereik. Vooral het een hele avond volhouden en hoe hij live klonk, daar heb ik hard aan moeten werken. Ik heb daarbij vooral gekeken naar opnames van Michael's Bad tour waarbij hij zeven avonden achterelkaar in het Wembley Stadion optrad. Daar heb ik veel van geleerd. Zijn leven werd steeds moeilijker naarmate hij beroemder werd en dat kun je terug horen in zijn nummers. Er zit een a capella stukje in Billie Jean waarbij hij lijkt te huilen. Toen hij overleed in 2009, voelde het alsof ik een familielid verloor. Hij hoorde bij mijn leven en alles dat er in mijn leven gebeurde, was vanwege hem. Heel gek dat iemand die je nooit ontmoet hebt, zoveel invloed op je leven kan hebben."
Onze nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van nieuwe voorstellingen, aanbiedingen en nog veel meer!
Welke nieuwsbrief wil je ontvangen?

Wekelijks een update met nieuws over voorstellingen en De Harmonie

Een wekelijkse update voor iedereen tussen 12 en 29 jaar