Gelukkig, vertelt Anouk Beugels, kreeg zij de ruimte van de rechthebbenden van The Last Five Years om haar nuances aan te brengen. Bovendien kreeg ze akkoord om een danser op te voeren, Cody Schuitemaker. Hen danst tijdens de voorstelling en kan, aldus Anouk Beugels, op sommige momenten zowel het verlengde van Cathy als Jamie zijn.
,,Voor mij gaat het in dit stuk vooral om perspectief. Niet: wie heeft er gelijk? Met Cody verruimen we het perspectief. Er zit zoveel emotie in deze productie, dat kun je via dans supergoed overbrengen. Het is tegelijk ontroerend en verrijkt de voorstelling.”
Voor de rollen van Cathy en Jamie werden Jolijn Henneman en Timo Tembuyser, performer, zanger en componist gecast. Laatstsgenoemde worstelt sterk in het eigentijdse muziektheater. Een ideale kandidaat, want muziek en zang spelen in de producties van NANOEK traditioneel een zeer prominente rol. Dit keer wordt de voorstelling muzikaal omlijst door een violist, cellist en pianist.
De veelzijdige Jolijn Henneman heeft haar sporen binnen de theaterwereld verdiend, waarbij ze steevast kiest voor variatie. Ze speelde Sophie in Mamma Mia! en was te zien in de megaproductie De Tocht, maar in ook in Grease en Showponies van cabaretier Alex Klaassen.
,,Ik voel me enorm thuis in deze voorstelling”, zegt ze. ,,Die past écht bij mij. Voor zo’n theaterstuk wilde ik dit vak in. Voor mij is Cathy herkenbaar. Ze is krachtig, humorvol en ambitieus, zo zie ik mezelf eveneens. En ook ik had een relatie met een heel creatief persoon die uiteindelijk spaak liep. Ik ken de botsende gevoelens en belangen die op zo’n moment een rol spelen.
,,Je volgt de carrières van twee harstikke ambitieuze mensen. Bij hem lukt het, bij haar allemaal niet. Zijn boek wordt snel opgepikt en bejubeld. Hij zegt: ‘Waarom gun je mij dat niet?’ Zij zegt: ‘Waarom snap je mijn situatie niet?’ Daarin raken ze elkaar kwijt.”
De invalshoek van NANOEK om van Cathy een veel gelijkwaardiger partner van Jamie te maken onderschrijft ze. ,,In mijn eerste nummer zie je Cathy, een jonge vrouw wier relatie net is verbroken. Je kent haar op dat moment nog niet, ziet en hoort haar verdriet, maar weet niet waar dat vandaan komt. Zo kun je gemakkelijk denken: ‘Nou, nou, meissie, gaat het…?
,,In het liedje Still hurting zijn in de nieuwe vertaling van Judith Boesen alle ‘slachtofferachtige’ en lijdende woorden met een lange ij gefilterd. Anders krijg je snel: vind mij zielig! Aan mij de taak die balans te zoeken en te vinden.”
The Last Five Years gaat in de opvatting van NANOEK ook nadrukkelijk over de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in de kunstwereld. Jolijn Henneman: ,,Ik zie het om me heen. Er zijn minder rollen voor vrouwen omdat wij ook met heel veel zijn. Dat betekent dat je heel goed moet zijn. Dit vak is pittig en hard, soms heel kil. Op je droom komen door de jaren heen heel wat butsen en krassen.”
Anouk Beugels: ,,Die ongelijkheid speelt een rol in de relatie van Cathy en Jamie. Mannen domineren de kunst, daar is veel onderzoek naar gedaan. Cathy poogt hem duidelijk te maken: er is iets mis in de kunstwereld. Daar gaan we in deze voorstelling ook naar op zoek - naar meer gelijkwaardigheid. Zonder dat we tegen Jamie of mannen in het algemeen zijn. Maar ik kies wel bewust voor een meer vrouwelijk perspectief, ook omdat dat bij NANOEK hoort.”