Boys won't be boys

Rikkert van Huisstede (Amsterdam, 1993) is al sinds 2018 bezig mannelijkheid met een meer open blik te bekijken. De voorstelling Boys won't be boys is daar het resultaat van. Niet alleen kreeg het stuk een eervolle vermelding op het Fringe Festival, ook stond het op Lowlands. Wij mochten Rikkert alles vragen over dit mooie en bijzondere project.
 
Dag Rikkert. Fijn je te spreken! Jij bent initiatiefnemer van Boys won't be boys. Hoe is deze voorstelling tot stand gekomen?
"Dat is nogal een lang verhaal, want dat proces begon vijf jaar geleden toen ik een solovoorstelling maakte. Ik had het idee dat iedereen toen iets vond van wie ik ben. Ik pas niet in een hokje en dat kreeg ik ook te horen. Dat maakte me best wel eenzaam. Toen ben ik met andere mannen gaan praten over hoe het is om man te zijn."
"Kun je de verwachtingen om in dat hokje te passen eigenlijk wel waarmaken? Tot mijn eigen verbazing kwamen daar heel veel verhalen van mannen, maar ook queer- en transmensen in naar voren die niet aan die normen voldoen. Daarnaast sprak ik heteromannen die zeiden dat ze het niet volhielden bier te drinken en over voetbal te praten. In die gesprekken merkte ik dat we allemaal dachten: 'wat zou het lekker zijn als we hier met z'n allen wat luchtiger in konden staan en dat mannelijke kader los zouden kunnen laten'. De voorstelling is dan ook ontstaan uit de drang om deze verhalen te delen en te vieren met elkaar dat we uit de hokjes kunnen stappen."
Waarom vind je het zo belangrijk dat er over dit thema een voorstelling wordt gemaakt?
"Ik merk dat het een onderwerp is waar veel mensen zich niet gesteund in voelen, omdat er weinig over gepraat wordt. Persoonlijk vind ik dat wanneer het over mannen gaat, bijvoorbeeld in het nieuws, het vaak gaat over wat mannen fout doen. Wij willen daarom juist inspirerende voorbeelden laten zien van hoe het ook kan. De beweging dat mannen geen stereotype hoeven te zijn, is nu volop bezig. Daar dragen we graag aan bij!"
Ik zag dat jullie op elke locatie met andere spelers werken. Hoe zit dat?
"Dat klopt! Op de plekken waar we gespeeld hebben zat het altijd vol met mensen en op een gegeven moment voelde ik een soort gêne: 'Wij zijn hier nu met een busje naartoe gekomen, maar hier zijn heel veel personen met een eigen verhaal.' Dat kunnen ze net zo goed zelf vertellen en dus hebben we op heel veel plekken een lokale versie gemaakt. Binnenkort gaan we zelfs naar Curaçao en Finland! Wat hetzelfde blijft in elke versie is de openheid en welwillendheid om het kader van mannelijkheid los te laten en naar elkaars perspectieven te luisteren. In Friesland werken we met makers uit alle windstreken, wat we heel tof vinden!"
 
Kun je ons eens meenemen in de voorstelling?
"De insteek van het stuk is dat iedereen een eigen genderidentiteit heeft. We hopen het publiek te laten nadenken over welke vorm van mannelijkheid zij zelf interessant vinden en hoeveel vrijheid ze daarin nemen. Het is fijn dat dit binnen de setting van het theater gebeurt, omdat het publiek als het ware een beweging naar ons toe maakt. Mensen kopen een kaartje en zijn dus, als het goed is, bereid zich open te stellen voor de verhalen die er worden verteld. Mensen praten na de voorstelling vaak met elkaar en met ons na. Het is altijd heel indrukwekkend welke verhalen zij met ons delen."
 
Onze nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van nieuwe voorstellingen, aanbiedingen en nog veel meer!
Welke nieuwsbrief wil je ontvangen?

Wekelijks een update met nieuws over voorstellingen en De Harmonie

Een wekelijkse update voor iedereen tussen 12 en 29 jaar

Aanmelden

Zoeken