Dit moet je weten als je naar de musical gaat!

Als je naar de musical Jesus Christ Superstar gaat, en je het verhaal niet goed kent, is het handig onderstaande informatie te lezen.
 
Deze rockopera werd in 1970 eerst uitgebracht als muziekalbum (met zang van onder andere Ian Gillan, Yvonne Elliman, Murray Head en Barry Dennen) en was in 1974 voor het eerst als musical te zien in Londen en op Broadway. Dit was de geboorte van een klassieker die nog steeds wereldwijd wordt opgevoerd!
 
Deze musical is een interpretatie van het oorspronkelijke bijbelverhaal en volgt niet, zoals de Mattheus Passion, de gangbare bijbeltekst.  
 
Weetje: Door religieuze groeperingen werd destijds geprotesteerd tegen de opvoering van het stuk, omdat Jezus te veel als een gewone sterveling zou worden neergezet. Inmiddels wordt het stuk echter ook opgevoerd door Christelijke musicalgezelschappen.
 

Waar gaat het verhaal van Jesus Christ Superstar over?

Het stuk speelt zich af de laatste week uit het leven van Jezus, grotendeels vanuit het gezichtspunt van Judas (een van de twaalf apostelen van Jezus). Judas neemt afstand van Jezus, die in Judas' ogen de aandacht te veel op zijn persoon laat vestigen (als zoon van God, wat Judas niet gelooft) en te weinig op de goede daden die hij doet. Judas meent dat de aanvankelijk nobele beweging rond Jezus gestopt moet worden voordat zij uit de hand loopt. Tegelijkertijd zijn de hogepriesters bang voor het afkalven van hun gezag als steeds meer volk Jezus volgt en hem aanspoort hun land te bevrijden van de Romeinse overheersing. Deze houding van het volk beangstigt ook Jezus, die weet welk lot hem te wachten staat. Uiteindelijk wordt Jezus verraden door Judas (die daarna zelfmoord pleegt) en gekruisigd door Pilatus, maar vooral onder druk van het volk. Het volk is teleurgesteld omdat Jezus niet doet wat zij willen, maar ze geloven wel dat hij dat kan.

Wie is wie?

Jezus (Jeangu Macrooy)

Jezus is de leider van de twaalf apostelen die hem zien als zoon van God, maar hij is in Jesus Christ Superstar (JCS) ook vooral: een mens: Hij ergert zich aan zijn apostelen vanwege hun eisen aan hem, hij is woedend op de kooplieden in de tempel en hij voelt oprechte angst en twijfel over zijn onvermijdelijke dood aan het kruis.
 
Het komt allemaal samen op de vooravond van zijn dood, wanneer hij God direct aanspreekt en om uitleg vraagt in het indrukwekkende lied Ghetsemane. Jezus vraagt aan God waarom hij op zo'n gruwelijke manier moet sterven, waarom hij deze rol moet spelen in dit Bijbelverhaal.

Judas (Lucas Hamming)

Ooit Jezus' 'right hand man', zijn beste vriend en vertrouweling maar nu een kritische apostel. In JCS is Judas dus niet alléén een slechterik en een verrader. Hij is ook een slachtoffer van de omstandigheden. In het eerste lied van de musical, Heaven on Their Minds, spreekt Judas zijn twijfels uit. Hij vreest voor hoe het volk zal reageren wanneer ze ontdekken dat Jezus 'gewoon' een mens is.
 
Judas is bang dat Jezus en zijn groep volgelingen te veel gaan opvallen. Tijdens het laatste avondmaal, nadat Jezus zegt dat één van zijn apostelen hem zal gaan verraden, stapt Judas naar voren. Judas meent dat de beweging rond Jezus gestopt moet worden voordat zij uit de hand loopt. Tegelijkertijd zijn de hogepriesters bang voor het afkalven van hun gezag als steeds meer volk Jezus volgt en hem aanspoort hun land te bevrijden van de Romeinse overheersing. De hogepriesters en Judas vinden elkaar waarna Jezus wordt verraden. Nadat Jezus wordt verraden pleegt Judas zelfmoord uit wroeging.

Maria Magdalena: de trouwe volgeling die blijft vechten

Van het Nieuwe Testament tot de film The Da Vinci Code, het imago van Maria Magdalena is keer op keer verdraaid en tegengesproken. Maar ze is een trouwe volgeling van Jezus en ze is een van de weinigen die geen moment aan Jezus twijfelt, hem verraadt of verloochent.
 
Behalve vriendschap lijkt er ook liefde te zijn tussen Maria Magdalena en Jezus. Dat Jezus in de 20e eeuw als jongeman werd afgebeeld die misschien zelfs geïnteresseerd was in seks viel bij sommige christenen niet in goede aarde; ze zagen het als godslastering. Opvallend genoeg zei Paus Paulus VI destijds over Maria Magdalena's lied I Don’t Know How To Love Him dat het "een geïnspireerde schoonheid" heeft.

Koning Herodes (Alex Klaasen/ Paul de Leeuw)

De lokale joodse heerser Koning Herodes, aan wie Jezus wordt voorgeleid, beschouwt Jezus door de verhalen over zijn wonderen slechts als een amusante goochelaar. Herodes is  nieuwsgierig en hij ‘hoopt hem een wonder te zien doen’. Maar Jezus werkt daar niet aan mee. Sterker nog, als Herodes hem ondervraagt, zegt hij geen woord. Dan stuurt Herodes hem door naar Pilatus. 
 

Pontius Pilatus (Edwin Jonker)

Deze Romeinse gouverneur van Judea wil de rust en orde bewaren in zijn rijk maar kan geen bewijs vinden waarom Jezus de doodstraf zou moeten krijgen. Pilatus legt de keuze bij het volk neer: óf Jezus óf de moordenaar Barabbas wordt vrijgelaten. Het volk kiest voor vrijlating van de moordenaar. Pilatus geeft toe aan de wens van het volk; Jezus wordt de volgende dag tussen acht en negen uur ’s ochtends gekruisigd.
 
Onze nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van nieuwe voorstellingen, aanbiedingen en nog veel meer!
Welke nieuwsbrief wil je ontvangen?

Wekelijks een update met nieuws over voorstellingen en De Harmonie

Een wekelijkse update voor iedereen tussen 12 en 29 jaar

Aanmelden

Zoeken