En wie zijn de personages die jullie spelen in deze voorstelling?
Randy: “Ik speel Sofie. Waterlanders gaat over een gezin: Tara en Sofie, een stel. Ze hebben een inwonende vader, de vader van Sofie, en ze hebben samen een puberzoon. Sofie is opgegroeid met de voeten in de klei, op het platteland. Tara komt uit de stad. Mijn personage is heel gevoelig, ze zit zichzelf daar soms mee in de weg. Het mooie hieraan is wel dat ze durft stil te staan bij wat heel eng is en heel groot. Zij wil niet langer voorbijgaan aan grootse dingen, maar erbij stilstaan. Dat heeft tot gevolg dat ze ook een beetje doordraait, wat ik me ook goed kan voorstellen.”
Jip: “Tara, mijn personage, doet eigenlijk het tegenovergestelde. Zij slikt het gelijk weg. Aan het begin van de voorstelling ligt er een verdronken jongen in de tuin en die zorgt er eigenlijk voor dat het hele gezin moet dealen met gevolgen van de vijfde overstroming. Tara is alleen maar bezig met oplossen, oplossen, oplossen en regeltjes. Ook vanuit het vertrouwen vanuit de randstad, waar ze vandaan komt, dat de overheid voor ons zorgt. Dat blijkt een naïeve gedachte, want als de problemen zo groot worden, dan is de overheid helemaal niet in staat om het op te lossen."
Randy: “Daarin worden natuurlijk ook actuele paralellen getrokken met bijvoorbeeld de gaskraan in Groningen en hoe mensen zich daar in de steek gelaten hebben gevoeld en nog steeds voelen. Waterlanders legt ook dat soort mechanismes bloot.”
Jip: “Sofies vader Maarten, gespeeld door Paul R. Kooij, voelt dat ook zo. Hij heeft de afgelopen tien jaar zijn vertrouwen in de politiek verloren.”
Randy: “Maarten zegt letterlijk tegen Tara: ‘Politiek accepteert een hoop zolang het niet dáár gebeurt (waar het grote geld en de meeste mensen zitten). Jij kan dit niet begrijpen, want jij bent daar opgegroeid, waar de definities bepaald worden, niet gevoeld.’.”