Muziektheater

AMADEUS

Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY

Kies een datum / tijd:

AEGON zaal

Prijs € 37,50
incl. garderobe en pauzedrankje

vrijdag

20 september   2019

  20:15 - 23:15 uur
Met pauze
zaterdag

21 september   2019

  20:15 - 23:15 uur
Met pauze
zondag

22 september   2019

  15:00 - 18:00 uur
Met pauze
AEGON zaal

Prijs € 37,50
incl. garderobe en pauzedrankje

‘AMADEUS’ vertelt het verhaal over misschien wel de grootste componist aller tijden: Wolfgang Amadeus Mozart. Wanneer hij als jong onconventioneel kunstenaar aan het hof van de keizer verschijnt, is hij vastbesloten om een grootse indruk achter te laten.

Deze voorstelling werd bekroond met meerdere Tony Awards en Olivier Awards en komt nu naar de Nederlandse theaters! Naast de acteurs (onder wie Mark Rietman) staan in deze grootse muziektheaterproductie sopraan Lucie Chartin, veertig koorleden en een liveorkest in een indrukwekkend decor op het toneel.

 


Hofcomponist Antonio Salieri constateert verbijsterd dat de muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, door God aan Mozart is geschonken. Gegrepen door obsessieve jaloezie gaat hij de strijd aan met Mozart, met de muziek en uiteindelijk met zijn geloof in God. Deze coproductie van de Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY wordt geregisseerd door Theu Boermans met Sander Plukaard in de rol van Mozart en Mark Rietman als Salieri. Naast de negen castleden staan in deze grootse muziektheaterproductie sopraan Lucie Chartin, 40 koorleden en een live orkest op het toneel in een indrukwekkend decor ontworpen door Bernhard Hammer (Soldaat van Oranje).  In De Harmonie zingt Operakoor Amadeus o.l.v. Tjalling Wijnstra mee tijdens de voorstelling! 

De voorstelling, bekroond met meerdere Tony- en Olivier Awards, werd geschreven door Peter Shaffer en ging in 1979 in première in het Royal National Theatre in Londen. In 1984 won de verfilming door Miloš Forman maar liefst 8 Oscars. 


Met Mark Rietman, Sander Plukaard, Jaap Spijkers, Vincent Linthorst, Yela de Koning, Yamil Jones, Esther Scheldwacht e.a.

Inleidingen
Vr 20 sep | 19:15 uur | gratis inleiding door Rudolf Nammensma

Wie Mozart was weet vrijwel iedereen. Maar wie was Salieri? En hoe verhoudt de historische Salieri zich tot het personage dat we aantreffen in het toneelstuk Amadeus, waarop ook de beroemde film van Milos Forman is gebaseerd. Rudolf Nammensma schetst u een beeld van beide Salieri’s en hun relatie met Mozart. Daarbij maakt hij gebruik van geluidsfragmenten, waaronder een compositie die enkele jaren geleden is teruggevonden en waaraan beiden hebben gewerkt!   

Za 21 sep | 19.15 uur | gratis inleiding door Robert de Bree 

Maak kennis met het rijke oeuvre van W.A. Mozart in deze inleidende workshop door hoboïst Robert de Bree. Robert is één van de musici van Amadeus en hij geeft op een interactieve manier een voorproefje van de muziek waar u tijdens de voorstelling van gaat genieten. U krijgt antwoord op basale vragen als ‘wat is een symfonie’ maar we gaan ook dieper op de materie in, bijvoorbeeld waarom Mozarts muziek in zijn tijd zo rebels was en waarom had hij in zijn eigen tijd zo weinig succes?  Krijg op een luchtige en tegelijk inhoudelijke manier meer inzicht in de muziek en ervaar waarom Mozart zo briljant was.

Audiobeschrijving voor blinden en slechtzienden
AMADEUS is op zondag 22 september ook toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Vooraf is er een inleiding om kennis te maken met het decor en de kostuums. Tijdens de voorstelling verzorgt een blindentolk van Komt het Zien! live audiobeschrijving, door visueel beperkten speciaal te horen via een draadloze koptelefoon. Blindengeleidehonden zijn welkom.  

Dit zeiden slechtzienden eerder: “Geweldig, ik heb eindelijk eens theater kunnen ‘zien’.”
“Ik zie geen steek en toch heb ik alles gezien.”  

In het bestelproces is het mogelijk kaarten 'Met Blindentolk' te reserveren.

De rebel. Zijn muziek. Zijn ondergang.

Website: hnt.nl theateralliantie.nl

'Mozart schreef voor gewone mens, het waren de musicals van die tijd' - AD

‘Groots muziektheater’ ... ‘Van kwellende schoonheid’ _ Trouw ★★★★★

‘De monologen van Mark Rietman als Salieri kerven in de ziel' .....‘Amadeus spiegelt deze tijd,’ - Telegraaf ★★★★★

‘Sander Plukaard is ideaal voor de rol van losbol Mozart.’.... ‘Mark Rietman is in de zware rol van Salieri soeverein. Hij doet dat virtuoos.’ - De Volkskrant ★★★★

‘Mark Rietman verricht in de rol van Salieri iets groots.’ - NRC ★★★★

‘Wat een feest!’... ‘Op alle niveaus geslaagd.’ - Scenes ★★★★

 

filmpje
Bekijk hier meer

Deel deze voorstelling:   E-mail