Muziektheater

22 september   2019

AEGON zaal

19:15 uur | inleiding gratis, wel reserveren

De rebel. Zijn muziek. Zijn ondergang.

AMADEUS vertelt het verhaal over misschien wel de grootste componist allertijden; Wolfgang Amadeus Mozart. Wanneer hij als jong onconventioneel kunstenaar aan het hof van de Keizer verschijnt, is hij vastbesloten om een grootse indruk achter te laten. Hofcomponist Antonio Salieri constateert verbijsterd dat de muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, door God aan Mozart is geschonken. Gegrepen door obsessieve jaloezie gaat hij de strijd aan met Mozart, met de muziek en uiteindelijk met zijn geloof in God.

Deze coproductie van de Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY wordt geregisseerd door Theu Boermans met Sander Plukaard in de rol van Mozart en Mark Rietman als Salieri. Naast de negen castleden staan in deze grootse muziektheaterproductie sopraan Lucie Chartin, 40 koorleden en een live orkest op het toneel in een indrukwekkend decor ontworpen door Bernhard Hammer (Soldaat van Oranje).

De voorstelling, bekroond met meerdere Tony- en Olivier Awards, werd geschreven door Peter Shaffer en ging in 1979 in première in het Royal National Theatre in Londen. In 1984 won de verfilming door Miloš Forman maar liefst 8 Oscars.

AMADEUS is vanaf juni 2019 te zien in de Koninklijke Schouwburg Den Haag en het DeLaMar Theater in Amsterdam. Vanaf september volgt een exclusieve tournee langs de 10 grootste Nederlandse theaters.

Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY

Regie: Theu Boermans
Tekst: Peter Shaffer
Decorontwerp: Bernhard Hammer
Met: Mark Rietman, Sander Plukaard, Jaap Spijkers, Vincent Linthorst, Yela de Koning, Yamil Jones, Esther Scheldwacht e.a.
Dramaturgie: Karim Ameur
Muzikale leiding: Hernan Schvartzman
Arrangementen: Daniel Hamburger

Inleidingen
Vr 20 sep | 19:15 uur | gratis inleiding door Rudolf Nammensma
Wie Mozart was weet vrijwel iedereen. Maar wie was Salieri? En hoe verhoudt de historische Salieri zich tot het personage dat we aantreffen in het toneelstuk Amadeus, waarop ook de beroemde film van Milos Forman is gebaseerd. Rudolf Nammensma schetst u een beeld van beide Salieri’s en hun relatie met Mozart. Daarbij maakt hij gebruik van geluidsfragmenten, waaronder een compositie die enkele jaren geleden is teruggevonden en waaraan beiden hebben gewerkt!

Za 21 sep | 19.15 uur | gratis inleiding door Robert de Bree
Maak kennis met het rijke oeuvre van W.A. Mozart in deze inleidende workshop door hoboïst Robert de Bree. Robert is één van de musici van Amadeus en hij geeft op een interactieve manier een voorproefje van de muziek waar u tijdens de voorstelling van gaat genieten.
U krijgt antwoord op basale vragen als ‘wat is een symfonie’ maar we gaan ook dieper op de materie in, bijvoorbeeld waarom Mozarts muziek in zijn tijd zo rebels was en waarom had hij in zijn eigen tijd zo weinig succes?  Krijg op een luchtige en tegelijk inhoudelijke manier meer inzicht in de muziek en ervaar waarom Mozart zo briljant was.