Anne-Fay en haar broer Felix volgden de reis van hun voorouders. Hieruit ontstond haar nieuwe muziekalbum Reaspora. Ze reisden vanaf Nederland via Aruba en Curaçao naar Suriname, China en Ghana. Opzoek naar de verhalen over hun verleden. Ze ontmoetten familie, leerde over het koloniale verleden van Nederland en maakten muziek met lokale producers. Deze muziek werd samengevoegd door producers Morgan Avenue (S10, Willem) en Jeremia Jones (Damian Marley, Nicki Minaj). Nu zijn de muziek, het verhaal en de visuals te zien in De Harmonie. Een aangrijpend verhaal vol prachtige muzikale bewerkingen met invloeden uit de electronica, soul, gospel en hiphop.
Voor haar voorstelling reisde Anne-Fay langs drie continenten en stak twee keer de Atlantische oceaan over; dwars door één familiegeschiedenis. Háár eigen familiegeschiedenis, die sterk werd beïnvloed door het koloniaal verleden van Nederland. In het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na afschaffing van de slavernij, toont Anne-Fay’s Reaspora de impact die dit verleden nu nog heeft.
De makers
Anne-Fay studeerde af als danser aan de Fontys Dansacademie en danste voor o.a. Roy Julen en Monique Duurvoort. Als zangeres was ze 6 jaar onderdeel van het ZO! Gospel Choir en zong met o.a. Shirma Rouse, the Ladies of Soul, Oleta Adams en Alain Clark.
Filmmaker en broer Felix Kops ontwikkelde creatieve concepten voor o.a. StudioRoosegaarde, Typhoon en de Kunsthal. Samen richten ze Cookachoo op, een dj act die stond op o.a. Lowlands, Paris Fashion Week, Oerol en Milkshake Festival. In de videoclip van het Cookachoo’s nummer Twirl danste Dries Roelvink al voguend door het Rijksmuseum. In 2019 kwam Anne-Fay’s eerste solo werk uit, de EP ‘Onyx & Ivory.’ Ze schreef deze samen met Felix.
Let op: In de theatervoorstelling Reaspora worden de volgende gevoelige onderwerpen en trigger gevoelige technieken gebruikt en/of behandeld:
Content Warning: Voorbeelden van racisme, racistische scheldwoorden, citaten en ervaringen komen voor in de voorstelling. Daarnaast bevat de voorstelling ook grafische beelden van historische plekken in relatie tot de slavernij.
Trigger Warning: Tijdens de voorstelling wordt er gebruik gemaakt van een stroboscoop.
Regie: Timothy de Gilde
Concept: Anne-Fay Kops en Felix Kops
Tekst: Bodil de la Parra
Spel en zang: Anne-Fay Kops
Vormgeving: Felix Kops
‘’Zangeres Anne-Fay volgt haar eigen spoor terug’’ - NRC