Klassiek

Apollo Ensemble en twee solisten

Händel – Apollo en Daphne

vrijdag

20

oktober
2023

20:15 - 22:00 uur
Met pauze

Doopsgezinde kerk

Prijs € 25,-

Organisatie Appassionata

vrijdag

20

oktober
2023

20:15 - 22:00 uur
Met pauzeDoopsgezinde kerk

Prijs € 25,-

Organisatie Appassionata

Met het beroemde verhaal van Apollo en Daphne brengt het Apollo Ensemble, een van Europa’s bijzonderste kamermuziekgroepen voor oude muziek, een cantate van Händel die nog steeds actueel is. Onder de artistieke leiding van David Rabinovich geven sopraan Renate Arends, bas-bariton Henk Neven en enkele solisten van de nieuwe generatie een concert met een enorme diversiteit aan klankkleuren. Ook staan er Italiaanse concerten van Vivaldi op het programma.

Händels cantate ‘Apollo en Daphne’ vertelt het verhaal uit Ovidus’ Metamorfosen, waarin Apollo verliefd wordt op de nimf Daphne. Zij wil er niets van weten, hij rent achter haar aan en uiteindelijk roept zij haar vader om hulp. Deze verandert Daphne in een laurierboom. Apollo plukt de blaadjes en vlecht deze tot een lauwerkrans, symbool van roem en eeuwige jeugd (altijd groene blaadjes).

Tegenwoordig is dit een duidelijk #metoo verhaal, maar de oude Grieken hadden een heel ander beeld. Apollo de zonnegod was een knappe verschijning: lang van gestalte, goed gebouwd en met een fraaie haardos. Hij had vele liefdesavontuurtjes met nimfen en sterfelijke vrouwen en onderhield ook relaties met mooie mannen. Voor hen misschien onvoorstelbaar dat Daphne weigerde. Het is mooi om te zien dat zo’n verhaal actueel is, zonder dat we er ook maar een letter of noot aan veranderen. Naast deze cantate staan Italiaanse soloconcerten op het programma.

Apollo’s eeuwige jeugd symboliseren we met de solisten in deze concerten: dat zijn nieuwe generatie spelers.

Over Renate Arends:
De Nederlandse sopraan Renate Arends verschijnt regelmatig op de concert - en opera podia met repertoire dat varieert van oude muziek tot het hedendaagse oeuvre. Zij werkte in binnen - en buitenland met verschillende dirigenten en operaregisseurs en heeft inmiddels een gerespecteerde ervaring.

Over Henk Neven:
De Nederlandse bas-bariton Henk Neven is een van de meest opwindende liedvertolkers van zijn generatie. Hij trad regelmatig op in de Wigmore Hall, het Concertgebouw en de BBC Proms, maar was ook thuis op het operapodium. Als ontvanger van de Borletti-Buitoni Trust Fellowship heeft hij een doorlopend platencontract met Onyx en zijn schijven hebben lovende kritieken gekregen.

Over Apollo Ensemble:
Het Apollo Ensemble, opgericht in 1992, is uitgegroeid tot een van Europa’s meest bijzondere kamermuziekgroepen voor oude muziek. De groep speelt zowel bekend als onbekend repertoire van barok tot eerste helft 20e eeuw. Om de diversiteit aan klankkleuren van de muziek in deze tijdspanne volop te benutten spelen ze op historische instrumenten. De spelers van het Apollo Ensemble zijn internationale topmusici die als kerngroep in diverse bezettingen met elkaar musiceren, van kleine triobezetting tot orkestbezetting, onder de artistieke leiding van David Rabinovich. In de programmering worden ook combinaties van diverse stijlperiodes gemaakt. Zo zijn er programma’s met de combinatie Stravinsky & Bach of Schütz & Distler.

Programma:
• Händel Concerto Grosso opus 6 nr 7 in Bes, HWV 325
• Vivaldi Concerto voor Cello, Fagot en strijkers in e , RV 409 – solist Jacopo Ristori
• Vivaldi Concerto a moll voor Traverso en strijkers RV 440 – solist Jonty Coy
• Dall’Abaco/ Vivaldi Concert voor hobo en strijkers in C Op 5/5 – solist Robert de Bree


David Rabinovich, artistieke leiding Zang: Sopraan (Daphne) – Renate Arends Bariton (Apollo) – Henk Neven Daphne Karstens – kostuums Apollo Ensemble Viool: David Rabinovich, Daphne Oltheten, Lilia Slavny, Agnieszka Papierska, Sara de Vries Altviool: John Wilson Meyer Cello: Jacopo Ristori Contrabas: Beltane Ruiz Hobo: Peter Tabori, Robert de Bree (ook blokfluit) Traverso: Jonty Coy Fagot: Thomas Oltheten Klavecimbel: Maron Boshuizen

 

Deel deze voorstelling:   E-mail