Apollo Ensemble met acht solisten

Bach & Brockespassie Festival | Brockes Passion - Reinhard Keiser

Als operacomponist wist Reinhard Keiser precies hoe hij zijn publiek moest raken. Met zijn Brockes-Passion was Keiser een echte trendsetter, want grootheden als Telemann, Händel en zelfs Bach volgden zijn voorbeeld. In de 18e eeuw gold zijn compositie als een van de mooiste verklankingen van deze passietekst. Het geheim? De muziek bruist en sprankelt. Er zijn heftige emoties, grote contrasten en levendige dialogen.

Dit concert is onderdeel van het Bach & Brockespassie Festival 2024
 
Over Bach & Brockespassie festival 2024:
Al in de 18e eeuw werden er festivals georganiseerd waarbij meerdere Brockes passies werden uitgevoerd. Het leek ons mooi deze traditie op te pakken om ons publiek de gelegenheid te geven de hele ontwikkeling in die passies in vier weken tijd te kunnen ervaren.

In 1712 schreef de dichter Barthold Heinrich Brockes een meesterlijk , groot gedicht over het lijden en sterven van Christus. De tekst sloeg in als een bom. Vele componisten zetten deze tekst op muziek. De allereerste was de operacomponist Reinhard Keiser, die bij Brockes in de buurt woonde. In de 18e eeuw gold zijn compositie als een van de mooiste verklankingen van deze passietekst. Andere briljante versies werden gemaakt door Handel en Telemann. Bach was zeer geinteresseerd in zowel de tekst van Brockes als in de composities van zijn collega’s. Het werk van Handel schreef hij handmatig over en delen van de tekst van Brockes verwerkte hij in zijn Johannes passie. Maar de kerk in Leipzig was te streng, en het was hem niet gegund om zelf een complete Brockespassie te componeren. De tekst van Brockes spreekt rechtstreeks tot je hart, en is niet bedoeld voor een kerkdienst.

Gratis lezing van Brockes naar Bach
Het verhaal achter vier beroemde passies van Bach, Händel, Telemann en Keiser.
Musicoloog Jan-Willem van Ree neemt je met verhalen, beeld en veel muziek mee naar de Duitse barok. Maak een tijdreis naar de wereld achter deze passies van Bach, Händel, Telemann en Keiser.
Wat hebben Bach, Händel, Telemann en Keiser met elkaar gemeen? Alle vier schreven ze een passie gebaseerd op een van de beroemdste passieteksten van de Duitse Barok van Berthold Heinrich Brockes.

Zondag 4 februari 2024 om 15:00 uur
Locatie: De Kanselarij, Turfmarkt 13, Leeuwarden

Gratis toegang, maar graag wel reserveren via: info@appassionata-leeuwarden.nl
Lees meer
Lees minder

Praktische informatie

Datum & tijd
zo 3 maart 2024
zo 3 maart 2024
14:30 - 17:00 uur
Pauze
Met pauze
Locatie/zaal
Kerk Jorwert
Organisatie Appassionata

Tickets

zo 3 maart 2024 zo 3 mrt 14:30 uur
Standaard € 30,00
14:30 uur Standaard € 30,00
Laatste tickets!Tickets
Tickets bestellen

Media

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Zoeken