Grigori Sokolov

Pianist van wereldklasse

Opnieuw een meesterpianist in De Harmonie: de poëtische interpretaties van deze Russische pianist komen in zijn uitvoeringen met hoge intensiteit tot leven door zijn diepgaande kennis van de werken in zijn enorme repertoire. Onder pianofielen wordt hij dan ook erkend als een van de grootste pianisten van dit moment.

Grigory Sokolov werd geboren in Leningrad (nu Sint-Petersburg) op 18 april 1950. Hij begon piano te spelen op vijfjarige leeftijd en twee jaar later begon hij te studeren bij Liya Zelikhman aan de Centrale Speciale School van het Leningrad Conservatorium. Hij volgde lessen van Moisey Khalfin aan het Leningrad Conservatorium en gaf zijn debuutrecital in Leningrad in 1962. Sokolovs wonderbaarlijke talent werd erkend in 1966 toen hij op 16-jarige leeftijd de jongste musicus ooit werd die de Gouden Medaille ontving tijdens het Internationale Tsjaikovsky Pianoconcours in Moskou. Emil Gilels, voorzitter van de jury van het Tsjaikovsky-concours, verdedigde vervolgens het werk van Sokolov.

Terwijl Grigory Sokolov in de jaren zeventig grote concertreizen naar de Verenigde Staten en Japan ondernam, evolueerde en groeide zijn kunstenaarschap weg van de internationale schijnwerpers. Zijn live-opnames uit de Sovjettijd kregen in het Westen een bijna mythische status, het bewijs van een artiest die tegelijk geheel individueel is, als geen ander, maar toch gevoed door de rijke grond van de Russische traditie van pianospel. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie begon Sokolov te verschijnen in Europa's toonaangevende concertzalen en festivals. Hij trad veelvuldig op als concertsolist met orkesten van het hoogste kaliber, hij werkte samen met onder meer het New York Philharmonic Orchestra, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Philharmonia Orchestra te London, het Sinfonie-Orchester des Bayerischen Rundfunks en de Münchner Philharmoniker, voordat hij besloot zich uitsluitend te richten op het geven van solorecitals. Sokolov geeft elk seizoen ongeveer 70 concerten, dompelt zich volledig onder in één programma en toert uitgebreid door heel Europa.

In tegenstelling tot veel pianisten is Sokolov zeer geïnteresseerd in het mechaniek en de samenstelling van de instrumenten die hij bespeelt. Hij besteedt uren aan het onderzoeken van hun fysieke kenmerken, overleg en samenwerking met pianotechnici om zijn ideale vereisten te bereiken. "Je hebt uren nodig om de piano te begrijpen, want elke piano heeft zijn eigen persoonlijkheid en we spelen samen", legt hij uit. De samenwerking tussen artiest en instrument is van cruciaal belang voor de stroom van Sokolovs muzikale ideeën. Spaarzaam in zijn gebruik van het sustainpedaal, tovert hij alles tevoorschijn, van de subtielste toon- en textuurgradaties tot de brutaalste klankcontrasten door de pure schittering van zijn vingerwerk. Critici vestigen regelmatig de aandacht op zijn griezelige vermogen om individuele stemmen te articuleren binnen een complexe polyfone textuur en naadloze melodische lijnen te projecteren.

In recital trekt hij luisteraars in een nauwe relatie met de muziek, waarbij hij zaken van oppervlakkige weergave en showmanschap overstijgt om een diepere spirituele betekenis te onthullen. Sokolovs kunst rust op de rotsvaste fundamenten van zijn unieke persoonlijkheid en individuele visie.

Na twee decennia zonder enige vorm van opname, tekende Sokolov uiteindelijk een exclusief contract met Deutsche Grammophon. Hun samenwerking heeft de publicatie van verschillende opnames mogelijk gemaakt, allemaal strikt genomen uit live-concerten. Het eerste album presenteert de volledige opname van Sokolovs sensationele recital op de Salzburger Festspiele in 2008 met muziek van Mozart en Chopin. Het tweede album is een live-opname gewijd aan Schubert en Beethoven. De derde bevat twee pianoconcerten: Mozart K488 en Rachmaninovs nr. 3. Deze cd werd uitgebracht samen met de dvd van de docufilm A Conversation That Never Was van Nadja Zhdanova, een onthullend portret van Sokolov gebaseerd op interviews met vrienden en collega's van de pianist en geïllustreerd met nooit eerder vertoonde beelden uit privéarchieven. In april 2022 is een nieuwe cd/dvd uitgebracht door DG met de audio- en video-opname van het recital dat Sokolov in het Esterhazy-paleis in Eisenstadt heeft uitgevoerd. De opname biedt drie Haydn Sonates, de vier Schubert Impromptus, op. 142 samen met een royale selectie van toegiften.

Website: grigory-sokolov.net

Lees meer
Lees minder

Praktische informatie

Datum & tijd
vr 30 mei 2025
vr 30 mei 2025
20:15 uur
Locatie/zaal
Grote Zaal
Inclusief garderobe en pauzedrankje

Tickets

vr 30 mei 2025 vr 30 mei 20:15 uur
Standaard € 49,50
20:15 uur Standaard € 49,50
Bestel ticketsTickets
Tickets bestellen

Media

Extra

Theaterplus

Er wordt een tafel gereserveerd in het Theatercafé. Vooraf koffie of thee met iets lekkers en na afloop een drankje met hapjes.

meer informatie
Theatergerecht
Een verrassingsgerecht met ingrediënten die zoveel mogelijk duurzaam en lokaal zijn. Bij dit gerecht kun je kiezen uit vegetarisch, vlees- of visgerecht.
meer informatie
Theatermenu
Een drie-gangen keuzemenu met eerlijke en toegankelijke gerechten.
meer informatie
Onze nieuwsbrief ontvangen?

Zoeken