Toneel

Het Nationale Theater

Every Brilliant Thing

dinsdag

22

december
2020

20:30 uur

AEGON zaal

Prijs € 14,-

dinsdag

22

december
2020

20:30 uurAEGON zaal

Prijs € 14,-

Wat geeft het leven daadwerkelijk kleur? IJsjes? Achtbanen? Je niet druk maken hoeveel je uitgeeft tijdens je vakantie omdat het buitenlandse papiergeld lijkt op dat van Monopoly? De kleur geel? Dit zijn zomaar een paar dingen die de verteller van Duncan Macmillans Every Brilliant Thing opsomt.

Als hij zes jaar oud is maakt hij een lijst voor zijn moeder die een zelfmoordpoging heeft gedaan. De jongen hoopt dat de lijst met ‘briljant things’ haar opvrolijkt; dat de lijst haar in leven houdt en haar doet realiseren dat het leven het waard is om geleefd te worden. En terwijl de jaren voorbijrazen, de jongen ouder wordt, naar de universiteit gaat en verliefd wordt, blijkt langzaamaan dat de lijst ook een reddingsboei voor hemzelf is. Duncan Macmillan schreef deze hartverscheurende en tegelijkertijd hilarische tekst voor standupcomedian Jonny Donahoe. Behalve een uitmuntend acteur en regisseur vraagt de tekst vooral ook welwillende toeschouwers die gedurende de voorstelling als vanzelf medespelers worden en samen met de verteller de lijst aanvullen. Every Brilliant Thing is een verfrissende en oprechte poging om depressies en existentiële kwesties aan de orde te stellen. Het is een hartverwarmende voorstelling over leven, liefde en familie.

Casper Vandeputte:
“Een lijst maken van alle dingen die het leven de moeite waard maken: alleen al dat uitgangspunt was voor mij genoeg om ja te zeggen tegen deze tekst. De beste ideeën zijn vaak het eenvoudigst en daar vind ik zo’n lijst een prachtig voorbeeld van. Als regisseur en schrijver ben ik bovendien altijd op zoek naar theatervormen die de toeschouwers bij het verhaal betrekken. Duncan Macmillan geeft de acteur de kans om niet alleen een gelaagd personage op te bouwen, maar ook om dat personage met het publiek te laten improviseren en zodoende samen theater te maken. Ik vind het bovendien bijzonder dat deze voorstelling niet het publiek wil shockeren of een klap in het gezicht wil geven. In tegenstelling: het is een liefdevolle ode aan het leven zelf, met al zijn pieken en dalen. Every Brilliant Thing is het theaterequivalent van een kop warme chocolademelk in de winter.”  


CREDITS
Tekst: Duncan Macmillan
Regie: Casper Vandeputte
Met versie a: Tamar van den Dop Met versie b: Bram Suijker

 

Deel deze voorstelling:   E-mail