Toneel

Het Zuidelijk Toneel | Tom Struyf

Finding Willard

zaterdag

10

december
2022

20:30 - 22:15 uur
Geen pauze

Accent zaal

Prijs € 22,50
incl. garderobe en pauzedrankje

zaterdag

10

december
2022

20:30 - 22:15 uur
Geen pauzeAccent zaal

Prijs € 22,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Winter 2018. Op reis in de VS komt theatermaker Tom Struyf bij toeval aan in een klein dorpje. Willard ligt op de oevers van een uitgestrekt meer, in de schaduw van de ruïnes van een voormalige psychiatrische instelling. Een toevallige kennismaking met een bijzondere plek mondt uit in een meeslepende trip waarbij Toms persoonlijke leven innig met Willard verweven raakt. In dit filmische reisverhaal toont Tom Struyf zijn zoektocht naar onze omgang met mensen die uit de boot vallen. Een verhaal over opbouw en verval, over zorg en gemeenschap.

Reis mee met Tom Struyf in Finding Willard. Een filmisch reisverhaal over zorgen voor elkaar. Een intieme voorstelling waarbij het publiek op drie tribunes rondom een maquette van Willard zit, waardoor je als toeschouwer heel nauw bij de plek betrokken wordt - alsof je er zelf rondloopt.
Welke plek geven we mensen die afwijken van de norm in onze samenleving? Wat betekent het om voor elkaar te zorgen in veranderende tijden? Winter 2018. Op reis in de VS komt Tom bij toeval aan in een klein dorpje bij de grens met Canada. Willard ligt op de oevers van een uitgestrekt meer, omringd door de ruïnes van een voormalige psychiatrische instelling. Een toevallige kennismaking met een bijzonder landschap en een piepkleine kerkgemeenschap mondt uit in een meeslepende trip, waarbij Toms persoonlijke leven innig met Willard verweven raakt.

Tussen 1869 en 1996 werden duizenden cliënten opgevangen in het psychiatrisch ziekenhuis in Willard. De hele regio was economisch afhankelijk van het instituut. In Finding Willard neemt Tom Struyf je mee naar het Willard van vroeger en dat van nu - waar de laatste overblijvers samenkomen en voor elkaar proberen te zorgen. Laat je meevoeren door het ontroerende verhaal van Peggy, Alta, Lesley en Tom, in zijn zoektocht naar de ideale plek om samen te leven.

Finding Willard is een reisverhaal over opbouw en verval, een persoonlijke zoektocht over zorg en gemeenschap.
Tom Struyf is theatermaker en landschapsontwerper. Finding Willard is een filmische voorstelling in de lijn van eerder werk zoals Vergeetstuk en De Tatiana Aarons Experience.
Tussen 2018 en nu maakten Tom en zijn team een achttal reizen waarin ze de mensen en het landschap van Willard op de voet volgden. Het resultaat is een multimediale, filmische voorstelling waarin Tom zijn fascinatie voor een plek en een aantal mensen in verband brengt met een persoonlijke gebeurtenis, en op die manier een nieuw verhaal construeert.

 Artistiek leider Piet menu over deze voorstelling
“Tom Struyf combineert de filmische kracht die we ook al met True Copy/Berlin lieten zien met zijn eigen fysieke aanwezigheid op een podium. Hij maakt de geschiedenis van de psychiatrie en het zorgen voor elkaar persoonlijk en aangrijpend met zijn meesterlijk verteltalent.”

Over Tom Struyf
Tom Struyf (1983) is theatermaker, schrijver en landschapsontwerper. In zijn theaterwerk maakt hij het publiek deel van een persoonlijke, integere zoektocht. Terugkerende fascinaties zijn de vermenging van feit en fictie in de wereld om ons heen, hoe we ons verhouden tot verleden en toekomst, en de invloed van maatschappelijke veranderingen op het persoonlijke leven van mensen en gemeenschappen. De voorstellingen van Tom zijn vertellingen met een multidisciplinair karakter. Ze bevinden zich op het snijpunt van theater, documentaire en lecture performance, en flirten met genres als de detective, de coming of age en de roadmovie. Tom studeerde als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht en als landschapsontwerper bij Van Hall Larenstein in Velp (NL). De afgelopen jaren maakte en speelde hij de voorstellingen De Tatiana Aarons Experience (2010), Vergeetstuk (2012), Another great year for fishing (2014) en Dier (2020), en creëerde hij samen met Berlin Remember the Dragons (2017).

Over Het Zuidelijk Toneel:
Bij Het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast.
Wij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de
wereld te kijken. Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde Het Zuidelijk Toneel zich tot een
uniek gezelschap: geëngageerd, inovatief en steeds gericht op de thematiek van
de Ander en het Anderszijn.
Piet Menu staat als curator en initiator aan het hoofd. Samen met
co-artistiek leider & regisseur Sarah Moeremans en Ilrish Kensenhuis, hoofd
educatie & publiekswerking en in samenwerking met de beste theatermakers
vertellen we de verhalen die de wereld nodig heeft. In tijden dat een wereld
recht krabbelt door vindingrijkheid en creativiteit laat Het Zuidelijk Toneel
zich zien met voorstellingen en innovatieve projecten.
Wij bieden zoekende mensen nieuwe vergezichten door een portie creativiteit aan
de werkelijkheid toe te voegen. In 2022 werkt Het Zuidelijk Toneel rondom het
thema Normaal.


Credits
concept, tekst en spel: Tom Struyf 
co-creatie: Fien Leysen & Willem De Maeseneer
camera & montage: Geert De Vleesschauwer & Fien Leysen 
muziek: Bert Hornikx 
scenografie: Ina Peeters & Jolan Moonen
technische supervisie: Geert De Vleesschauwer
techniek: Geert De Vleesschauwer / Bregt Janssens
productie: Tatiana Aarons vzw
coproductie: Het Zuidelijk Toneel, NTGent, C-TAKT, NEXT Festival, Productiehuis TR, detheatermaker, kc deSingel, detheatermaker, cc de Werft Geel & cc De Grote Post Oostende
in samenwerking met: De Nieuwe Vorst, Schouwburg c o r s o & Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
met de steun van: de Vlaamse Overheid, Gemeente Rotterdam, Stuifzand en deAuteurs

Een reisverhaal over een kleine gemeenschap van mensen tegen de achtergrond van een voormalige psychiatrische instelling.

“wie zich kan openstellen voor de schoonheid van landelijk Amerika en menselijke verhalen over een gebrekkig zorgstelsel, zal zich vergapen aan Struyfs opmerkelijke trip.” - Volkskrant

 

Deel deze voorstelling:   E-mail