Zijn mooiste stukken schreef Bach misschien wel voor zijn lievelingsinstrument: het orgel. Holland Baroque bewerkt de meesterwerken voor dit kleurrijke barokorkest en komt na het succesvolle Bachs Königin met nieuwe composities die gebaseerd zijn op Bachs orgelwerken. Tineke en Judith Steenbrink vertalen de kleurenpracht van de ‘koningin der instrumenten’ naar het even kleurrijke barokorkest. Hobo’s, ronkende strijkers, fagot en een volle continuo-groep brengen een ware ode aan het orgel.
Bach inspiriert is het vervolg op van het succesvolle Bachs Königin, waarover De Volkskrant schreef: ‘Holland Baroque brengt Bachs orgelpijpen aan het dansen.’ Ook nu halen we de weergaloze orgelwerken van Bach uit de voor velen ontoegankelijke niche. Het is niet verwonderlijk dat Bach enkele van zijn mooiste en meest inventieve stukken schreef voor zijn eigen instrument, waarop hij de ongeëvenaarde meester was.
In Bach inspiriert wordt de vorm van de stukken losgelaten en gaan de composities hun eigen weg. De orgelwerken vormen de inspiratie: Tineke en Judith Steenbrink vertalen de kleurenpracht van de ‘koningin der instrumenten’ naar het even kleurrijke barokorkest. Ruim baan voor improvisatie, een praktijk die onlosmakelijk met de barokke orgelcultuur verbonden is.
Over Holland Baroque:
Holland Baroque is een eigenzinnig orkest dat op haar instrumenten durft te zingen, dansen, huilen en te lachen. Dit alles vanuit traditie, vernieuwing, verrassing en een vleugje entertainment.
Het orkest Holland Baroque werkt sinds haar oprichting in 2006 samen met vele solisten, componisten, koren en theatermakers. Ontmoetingen met muzikale gasten mondden regelmatig uit in warme vriendschappen en ontsloten nieuwe klankwerelden.
Zo liet de soepele vermenging van de fluweelzachte toon van Eric Vloeimans met de cornetto horen dat barok een geluid van nu is. Samen met deze trompetfluisteraar ontving Holland Baroque dan ook een Edison voor het album Carrousel. De tournees met pianovirtuoos Leszek Możdżer lieten zien dat ook in een barokorkest een partituur voortdurend kan veranderen wanneer de componist zich al improviserend tussen de musici bevindt. Ook cellist Giovanni Sollima componeerde een aantal stukken voor Holland Baroque. Napolitaanser had hij niet kunnen schrijven. Wederom een eerbetoon aan vroeger en tegelijkertijd zo fris als een hoentje.
Het orkest deelde het podium met Daniël Lohues, Wu Wei, Reinbert de Leeuw, Giovanni Sollima, London Community Gospel Choir, Lars Ulrik Mortensen, Hidemi Suzuki, Amandine Beyer, Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam, Radialsystem, Orkater, Marco Amsbrosini, Dorothee Mields, Aisslinn Nosky, Toshio Hosokawa, Nico Muhly en vele anderen.
Holland Baroque ca. 18 musici
“Holland Baroque brengt Bachs orgelpijpen aan het dansen.” De Volkskrant