Huis van Troje

Toneelschuur Producties & ITA | Mateusz Staniak

Geïnspireerd door de beroemde mythe van de Trojaanse oorlog en Griekse tragedies, maakt regisseur Mateusz Staniak deze nieuwe en uiterst actuele voorstelling. Waar begint een verhaal en houden de feiten op met bestaan? Hoe worden die feiten gepresenteerd en wie heeft daar baat bij? Wat is vaderlandsliefde waard, als het overwinnen van een oorlog alleen maar zorgt voor een toch al bevoorrechte elite?
 
Het verhaal:
Troje staat op het punt van omvallen. De toekomst van de stad wordt niet bepaald door het lot of de goden, maar door de Trojaanse elite: Koningin Hecuba neemt alleen genoegen met een overwinning en is bereid hier alles voor op te offeren. Andromache moet de troon veiligstellen voor haar zoon. En Cassandra gelooft dat zij de enige is die haar familie van zichzelf kan redden. Via hun machtspositie kan de bevoorrechte klasse zich een niveau van comfort en veiligheid veroorloven. Ondertussen staat het volk op het slagveld. Maar wat is patriottisme waard als het overwinnen van de oorlog hoofdzakelijk zorgt voor een bevoorrechte, gevestigde orde?

Over Mateusz Staniak:
Mateusz Staniak is een jonge Poolse regisseur die in Amsterdam woont en werkt. Hier volgde hij de regieopleiding van de Academie voor Theater en Dans en studeerde af met theatervoorstellingen Kortinthe, 2057 en The Limits of the Self. Bij het Noord Nederlands Toneel maakte hij Odyssey voor hun online platform Nite Hotel. In 2021 regisseerde Wer hat meinen Vater umgebracht van Eduard Louis bij Schauspeilhaus Bochum. Mateusz is een experimenteel regisseur die gefascineerd is door de mogelijkheid om de werkelijkheid opnieuw uit te vinden door middel van theater. In seizoen 2022-2023 maakt hij Hamlet en Ophelia, naar o.a. de Hamletmachine van Heiner Müller (coproductie met Internationaal Theater Amsterdam).
 
Credits

geïnspireerd door Cassandra van Lesia Ukrainka, Griekse tragedies, mythologie en de actualiteit
coproductie Toneelschuur Producties / Internationaal Theater Amsterdam
regie Mateusz Staniak
met Nadia Amin, Yaqien Bouhbaka, Elsie de Brauw, Laura de Geest, Mona Lahousse, Carlo Paardenkooper

Lees meer
Lees minder

Praktische informatie

Datum & tijd
wo 20 maart 2024
wo 20 maart 2024
20:30 uur
Locatie/zaal
Bovenzaal
Inclusief garderobe en pauzedrankje

Tickets

wo 20 maart 2024 wo 20 mrt 20:30 uur
Standaard € 23,50
20:30 uur Standaard € 23,50
Bestel ticketsTickets
Tickets bestellen

Extra

Met Arriva naar De Harmonie
Met het Arriva OV-ticket kun je op de dag van je theaterbezoek voor slechts € 9,95 reizen met Arriva.
meer informatie
Onze nieuwsbrief ontvangen?

Zoeken