Ivgi&Greben

november

Middenzaal

LNP

Wasted Skin van Ivgi&Greben keert terug naar De Harmonie. Aangeraakt worden is een primaire levensbehoefte – je voelt dat je bestaat. Huidhonger, zo wordt de hunkering naar fysieke intimiteit ook wel genoemd. Juist nu, met het Coronavirus is het herkenbaar voor iedereen. Maar er is meer; ook door de fysieke afstand en schijnbare perfectie van digitale beelden en communicatie, is de onbevangenheid van lichamelijk contact aangetast. Wat doet dit met ons?

In WASTED SKIN verbeelden de dansers de uitwerking van lichamelijke nabijheid en afstand op gevoel en gedrag. Het gaat over het willen terugveroveren van sociale en fysieke onbevangenheid. We zien een toneelbeeld met zones van onbarmhartig licht en koesterende donkerte. De dansers proberen met rituele bewegingsreeksen de vervreemding en de onderlinge afstand te overbruggen. Instinctief worden ze aangetrokken tot de warmte van de huid van een ander. Ze dansen voor hun leven en toch kan dan de veiligheid van de groep plotseling omslaan in acute dreiging.

De choreografie van dit nieuwe stuk viert de schoonheid en kracht van lichaamstaal. Met contrasterende delen die soms abrupt eindigen, dan weer plotseling beginnen, wordt het stuk opgebouwd. Ivgi&Greben vergroten het verlangen en de eenzaamheid uit met een grillige warm/koud mix – emotieloos, soms mechanisch – om deze gevoelens juist voor het publiek extra navoelbaar te maken.

Ivgi&Greben als nieuw Fries dansgezelschap
Uri Ivgi en Johan Greben maken sinds 2003 dansvoorstellingen in binnen- en buitenland, met telkens andere dansers in telkens andere steden. Daar waar ze werkten werd hun kwaliteit onderkend en vielen ze regelmatig in de prijzen, bijvoorbeeld in Moskou waar ze de Golden Mask Award for Best Choreographer in Ballet/Contemporary Dance ontvingen. Nu is het moment daar om hun gehele artistieke oeuvre, hun engagement en hun internationale ervaring te laten landen in een eigen gezelschap op een vaste plek, in Leeuwarden.

Choreografie: Ivgi&Greben
Lichtontwerp: Yaron Abulafia
Muziekcompositie: Tom Parkinso
Uitvoering: 8 dansers