Muziektheater

Nastaran Razawi Khorasani | Theater Rotterdam

This is not a dance

dinsdag

31

oktober
2023

20:30 uur

Bovenzaal

Prijs € 19,50
incl. garderobe en pauzedrankje

dinsdag

31

oktober
2023

20:30 uurBovenzaal

Prijs € 19,50
incl. garderobe en pauzedrankje

Na het succes van Songs for no one komt theatermaker Nastaran Razawi Khorasani met een dansperformance over censuur. In Iran is dansen officieel verboden. Ze vroeg aan dansers en choreografen die er nog wonen hoe ze omgaan met het dansverbod. Welk gevaar lopen zij, voor welke vrijheden strijden zij? Hoe dans je als je niet mag dansen? Een eerbetoon aan kunst die gemaakt móet worden, in welke vorm dan ook.

In Iran is dansen officieel verboden. Sinds de Islamitische Revolutie hebben alle dansgezelschappen er hun deuren moeten sluiten. Veel dansers en choreografen zijn naar het buitenland gevlucht. Degenen die er nog wonen, moeten vindingrijk zijn. Hoe houden zij deze kunstvorm levend? Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani presenteert de dansperformance This is not a dance over censuur. Wat mag gezien worden en wat niet? Terwijl muziek en belichting elkaar steeds verder opzwepen, probeert ze haar dansende lichaam te beteugelen.

Taal
In de voorstelling wordt Farsi gesproken. Er is Nederlandse en Engelse boventiteling.

Over Nastaran Razawi Khorasani:
Nastaran Razawi Khorasani is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. In 2014 won ze de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie. In 2020 werd ze genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Haar voorstelling Songs for no one ontving tweemaal de BNG Bank Theaterprijs (2020 en 2021) en werd geselecteerd voor Het TheaterFestival Vlaanderen 2022 en staat in 2023 op Theater der Welt in Frankfurt-Offenbach. In 2023 werd ze genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Samen met Davy Pieters is ze onderdeel van het makersduo Kobe, dat performances en documentaires ontwikkelt voor de meest uiteenlopende contexten. 


Credits:
Concept, regie, spel: Nastaran Razawi Khorasani 
Scenografie en video: Peter van Til 
Muziek: Joost Maaskant 
Licht: Minna Tiikkainen 
Dramaturgie: Aukje Verhoog 
Kostuum: Rebekka Wörrman 
Coach: Suzan Boogaerdt 
Een productie van: Theater Rotterdam 
In coproductie met: Kobe, De Coproducers  
Fotograaf: Amanda Harput
Met dank aan iedereen die zijn verhaal heeft willen delen.

Hoe dans je als je niet mag dansen?

Website: nastaran.nl

“Veelbetekenend is de manier waarop haar lichaam in al haar werk centraal staat. In welke context dan ook, van podium tot buitenlocatie tot televisie, trekt zij de aandacht en laat het publiek of kijker niet meer los en blijft haar werk op het netvlies gebrand.” Adviescommissie Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023

"Als ze zingt, danst en rapt, voel je de bizarre werkelijkheid achter geblindeerde ramen in een land waar verraad, blokkades en geheime diensten weliswaar kinderlevens infecteren, maar hun dromen niet." ⭐⭐⭐⭐ De Volkskrant over Songs for no one

 

Deel deze voorstelling:   E-mail