Nicole Beutler Projects

Middenzaal

19:30 uur | inleiding gratis, wel reserveren

LNP

Na het grote succes van 8: METAMORPHOSIS maakt beeldend theatermaker Nicole Beutler opnieuw een unieke totaalervaring over het einde van de mensheid op planeet aarde. In deze dansopera nemen vijf dansers, één thereminist en het koor van Consensus Vocalis afscheid van de wereld zoals we die kennen. GINKGO is een rituele oefening van de toekomst. Een laatste extatische dans waar passioneel, geëngageerd en woedend gevochten wordt voor het voortbestaan, op zoek naar ruimte voor nieuwe perspectieven.

Wat, als werkelijk alles ten onder gaat.
Als de mens verzuipt in zijn eigen vuilnis.
Als de aarde haar plek terug opeist.

GINKGO or: 56 million years there were palm trees on the North Pole is een beeldende dansopera waarin stukken uit het requiem van Mozart klinken door een berg van afval en Le Cygne van Camille Saint-Saens herinnert aan een mooi verleden. Terwijl weemoedige muziekstukken vervormen en vervliegen gaat dansend op de vuilnishopen van de beschaving de mensheid haar ondergang tegemoet. Master of ceremony is thereminist Dorit Chrysler die met haar handen onzichtbare snaren beroert. Het koor van Consensus Vocalis leent zijn lichaam en stem aan ons verdriet. In een muzikaal filmisch landschap, gecomponeerd door Gary Shepherd, doen vijf performers een laatste extatische dans op het decor van overproductie, dat volledig bestaat uit ingezameld grofvuil. Gezamenlijk en alleen, menswezens vol passie, geëngageerd en woedend wordt er gevochten voor het voortbestaan van de mens in een onmogelijke wereld. Slechts de Ginkgo-boom, de Japanse notenboom die zelfs de kernexplosie in Hiroshima wist te doorstaan, blijft bestaan. Laat je meenemen in deze oefening van de toekomst op zoek naar ruimte voor nieuwe perspectieven.

Met de succesvolle voorstellingen 8: METAMORPHOSIS (2019) en DIDO DIDO (2017) bewees Beutler een meester te zijn in het vormgeven van een gezamenlijk proces van verandering, rouw, loslaten en ontlading. GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole is een zwanenzang op de mensheid, een reflectie over de dood en wat daarna komt. Beeldend, fysiek en muzikaal.

Met de trilogie RITUALS OF TRANSFORMATION voor de grote zaal nodigt Beutler de toeschouwers uit om de toekomst te oefenen: wat als alles verandert en de door de mens gemaakte wereld ten onder gaat? Wat als de aarde weer op adem komt? Ontstaat er dan een nieuwe balans tussen overlevenden, dier, mycelium en technologie? GINKGO or: 56 million years there were palm trees on the North Pole is het eerste deel. In deel twee, ATEM/ Evolution is silently unfolding zal de natuur weer tot adem komen en de schouwburg in een park veranderen (seizoen 2023/2024). In 2025 volgt het laatste deel GAIA / An orchestra, een visie op een nieuwe balans tussen mens, dier, plant, fungus en technologie.

Concept, regie, choreografie: Nicole Beutler
Door en met: Melyn Chow, Hillary Blake Firestone, Felix Schellekens, Cesirhe Sedney, Marjolein Vogels Muziek: Gary Shepherd, W.A. Mozart, Camille Saint-Saens Theremin
Composition + performance: Dorit Chrysler
Dramaturgie: Igor Dobričić
Koor: Consensus Vocalis
Instudering koor: Béni Csillag
Scenografie: Marloes & Wikke
Lichtontwerp: Minna Tiikkainen
Kostuum: Jessica Helbach
Tekst: adaptaties van Tim Morton, Bruce Lipton, Sogyal Rinpoche, Alan Weisman, rouwadvertenties, moiroloi uit Guy Cools Performing Mourning (uit Loring Danforth, The Death Rituals of Rural Greece (1982), pp. 110-111)
Repetitor: João Dinis Pinho
Regie-assistent: Caterina Ferreira de Silva
Tweede cast: Rob Polmann, Djamila Ploeg
Geluid techniek: Valentijn Berkhout
Licht techniek: Prem Scholte Albers
Decor/ algemeen: HP Hulscher, Guido Bamboo
Productie: Nicole Beutler Projects
Coproductie: Consensus Vocalis, O. Festival for Opera. Music. Theatre.

Met steun van: Julidans, ITA, Opera Ballet Vlaanderen/VONK, Grand Theatre Groningen, Goethe-Instituut Amsterdam
Mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Amsterdam Fonds voor de Kunst, Fast Forward

Met dank aan: Christian Guerematchi, Imre Ploeg (NKK Next), Tobias Kokkelmans, Arnout Lems, Guy Coolen, Sanne Boersma, Floor Cremers, Mayke Klomp

RITUALS OF TRANSFORMATION PART 1