Noord Nederlands Orkest

Stabat Mater

In februari 1876 begon Antonín Dvořák aan de compositie van zijn Stabat Mater, nadat hij enkele maanden daarvoor zijn dochter Josefa had verloren. Hij baseerde zijn werk voor koor en orkest op het Latijnse gedicht Stabat mater dolorosa en voltooide het op 13 november 1877. In de tussentijd bracht hij ook zijn andere twee kinderen naar het graf. Met dit werk beleefde Dvořák enkele jaren later zijn internationale doorbraak als componist.
 
Stabat Mater
‘Stabat mater dolorosa’ (‘De treurende moeder stond’) is de eerste regel van een Latijns middeleeuws gedicht in strofen van drie regels, waarin het leed van moeder Maria aan de voet van het kruis om haar gekruisigde Zoon wordt beschreven. Het is natuurlijk alleszins begrijpelijk dat een gelovige componist in de rooms-katholieke traditie deze tekst, waarin de pijn van een rouwende ouder om haar kind onder woorden wordt gebracht, aangrijpt om zijn eigen verdriet muzikaal stem te geven. Uit het verdriet kwam echter nieuw leven voort: de eerste uitvoering van Dvořáks diep persoonlijke Stabat Mater buiten Tsjechië legde het fundament voor zijn internationale reputatie.  
 
Inleiding
Bij dit concert wordt een inleiding gegeven. Er wordt uitleg gegeven  over de stukken die gespeeld worden tijdens het concert. 

Website: nno.nu

Lees meer
Lees minder

Praktische informatie

Datum & tijd
zo 27 oktober 2024
zo 27 oktober 2024
15:00 uur
Locatie/zaal
Grote Zaal
14:00 | Inleiding gratis, wel reserveren
Inclusief garderobe en pauzedrankje

Tickets

zo 27 oktober 2024 zo 27 okt 15:00 uur
Standaard € 37,00
15:00 uur Standaard € 37,00
Bestel ticketsTickets
Tickets bestellen

Extra

Theaterplus

Er wordt een tafel gereserveerd in het Theatercafé. Vooraf koffie of thee met iets lekkers en na afloop een drankje met hapjes.

meer informatie

Musici

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Zoeken